BAHA gehooroperatie in Wilhelmina Ziekenhuis Assen

De KNO-maatschap van het Wilhelmina Ziekenhuis Assen (WZA) is onlangs begonnen met het uitvoeren van BAHA-operaties. Bij deze ingreep wordt een titanium schroef in de schedel achter het oor geïmplanteerd, waarop een speciaal hoortoestel kan worden bevestigd. Mensen die slechthorend zijn, maar geen gewoon hoortoestel kunnen dragen, kunnen met behulp van een BAHA toch goed horen. Het WZA is het eerste ziekenhuis in Drenthe dat deze operatie uitvoert.

BAHA staat voor Bone Anchored Hearing Aid, oftewel botverankerd hoortoestel. Een BAHA-gehoortoestel geleidt geluid via titanium schroef in het bot van de schedel direct naar het binnenoor. Dit is anders dan bij mensen met een traditioneel hoortoestel, waarbij geluid het binnenoor bereikt door middel van luchtgeleiding via de gehoorgang, het trommelvlies en de gehoorbeentjes. Een BAHA is bedoeld voor mensen die, bijvoorbeeld als gevolg van aanhoudende oorontsteking, geen gewoon hoortoestel kunnen dragen. Ook mensen met beschadigd trommelvlies of gehoorbeentje, bij wie een gewoon hoortoestel niet helpt, kunnen met behulp van een BAHA toch goed horen.

Relatief eenvoudig
KNO-arts Adriaan Holm van het WZA is blij dat het WZA de BAHA-operaties kan uitvoeren. “Ik heb in het Academisch Ziekenhuis Rotterdam en in het UMC Groningen deze operatie veelvuldig uitgevoerd en heb ervaren dat mensen kunnen veel baat hebben wij dit type hoortoestel.” Het plaatsen van een BAHA is volgens Holm een relatief eenvoudige operatie. “De operatie kan onder plaatselijke verdoving worden uitgevoerd en patiënten kunnen dezelfde dag weer naar huis. Het duurt vervolgens een maand of drie voor de schroef goed in het bot vastzit en het kleine hoortoestel aan de schroef kan worden bevestigd.”

Draagcomfort
Het draagcomfort van een BAHA is volgens Holm groot. “Mensen hebben er nauwelijks last van, ze vergeten zelfs dat ze een BAHA dragen.” Bovendien is het toestel nauwelijks zichtbaar: “De schroef waar de BAHA aan wordt bevestigd, wordt achter het oor in het bot geplaatst. Het toestel gaat bij de meeste dragers dus schuil achter het hoofdhaar”, zegt Holm. Het WZA zal jaarlijks tien BAHA-operaties uitvoeren.

Plaats een reactie