Baby’s krijgen ook prik tegen hepatitis B

Is een kind geboren op of na 1 augustus 2011? Dan krijgt het vaccinatie aangeboden tegen hepatitis B via het Rijksvaccinatieprogramma. Volgens de overheid is dit nodig omdat deze ernstige leverziekte steeds vaker voorkomt buiten de risicogroepen.

Het vaccin tegen hepatitis B wordt toegevoegd aan het combinatievaccin DKTP-Hib dat kinderen op het consultatiebureau krijgen wanneer zij 2, 3, 4 en 11 maanden oud zijn. Deze prik heet dan voortaan DKTP-Hib-HepB. Het kind is daarna minstens 20 jaar tot levenslang beschermd tegen het virus dat hepatitis B veroorzaakt. Ouders krijgen automatisch een oproep voor deze vaccinatie.

Advies
Met het opnemen van de hepatitis B-inenting in het Rijksvaccinatieprogramma, volgt de overheid het advies op van de Gezondheidsraad. In de meeste landen zit de prik al veel langer in het vaccinatieprogramma omdat de Wereld Gezondheidsorganisatie (WHO) in 1992 pleitte voor een algemene hepatitis B-vaccinatie.

Chronische infectie
Hepatitis B is een ontsteking van de lever. Dit kan vanzelf over gaan, maar kan ook omslaan in een chronische infectie van de lever. De lever kan hierdoor ernstig beschadigen en de kans op leverkanker is groot. Hepatitis B is erg besmettelijk, onder andere via spuug en bloed, en kinderen kunnen eraan overlijden.

Risicogroepen
Voorheen werden alleen kinderen ingeënt die extra risico liepen op een hepatitis B-infectie zoals kinderen met het syndroom van Down. Of kinderen waarvan de moeder een chronische hepatitis B-infectie heeft. Volwassenen wordt geadviseerd om zich te vaccineren wanneer zij verhoogd risico lopen. Zo geeft de GGD gratis hepatitis B-injecties aan prostituees en mannen die seks hebben met mannen. De overheid vindt het beschermen van risicogroepen echter niet genoeg om de ziekte voldoende te bestrijden in Nederland.

Plaats een reactie