Baarmoederslijmvlieskanker: nieuwe behandelmethode verdient voorkeur

Baarmoederslijmvlieskanker is een langzaam groeiend gezwel dat ontstaat aan de binnenzijde van de baarmoeder, en vanuit het slijmvlies doorgroeit in de spierwand van de baarmoeder. De diagnose wordt in Nederland ongeveer 1400 maal per jaar gesteld. De ziekte komt vooral voor op oudere leeftijd, zelden voor het 40e jaar. De gemiddelde leeftijd is ongeveer 65 jaar.

De standaard behandeling, wanneer de ziekte in een vroeg stadium wordt ontdekt, is chirurgische verwijdering van de gehele baarmoeder en beide eierstokken. Deze ingreep kan op verschillende manieren uitgevoerd worden. Promovenda Claudia Bijen vergeleek de zogenoemde totale abdominale hysterectomie (TAH; verwijdering door een snede in de buik) met de totale laparoscopische hysterectomie (TLH; een minimaal-invasieve methode). Uit het onderzoek blijkt dat de behandelingen niet van elkaar verschillen wat betreft het aantal complicaties. TLH is echter goedkoper, sneller, minder pijnlijk en zorgt dat de patiënt sneller na operatie haar dagelijkse activiteiten weer kan hervatten. De onderzoeker raadt TLH daarom aan als standaardbehandeling voor patiënten met vroegstadium baarmoederslijmvlieskanker, mits de procedure wordt verricht door bewezen laparoscoopvaardige chirurgen.

Claudia Bijen verrichtte haar onderzoek aan de afdeling Obstetrie en Gynaecologie van het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG). Het onderzoek werd mede gefinancierd door ZonMW. Bijen werkt inmiddels als tropenarts in opleiding in het Bronovo Ziekenhuis te Den Haag.

Promotiegegevens
– Promotie: mw. C.B.M. Bijen, 14.45 uur, Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen
– Proefschrift: Costs and effects of laparoscopy versus laparotomy in women with early endometrial cancer
– Promotor(s): prof.dr. M.J.E. Mourits, prof.dr. G.H. de Bock
– Faculteit: Medische Wetenschappen
– Datum: 20 oktober 2010

Plaats een reactie