Baarmoederpoli.nl over behandelmethoden waarbij baarmoeder behouden blijft

In Nederland ondergaan jaarlijks circa 27.500 vrouwen een baarmoederverwijdering. Baarmoederverwijdering wordt onder andere toegepast voor medische aandoeningen als hevig menstrueel bloedverlies, myomen en poliepen. Voor deze aandoeningen bestaan inmiddels nieuwe behandelingsmogelijkheden waarbij de baarmoeder behouden blijft. Veel vrouwen zijn hiervan niet op de hoogte. Met de website www.baarmoederpoli.nl willen de gynaecologen Hugo van Eijndhoven (Isala Klinieken Zwolle) en Richard Pal (Franciscus Ziekenhuis Roosendaal) vrouwen een platform verschaffen waar ze informatie kunnen vinden over verschillende behandelingen van menstruatieklachten waarbij de baarmoeder behouden blijft.

Veel vrouwen weten niet dat ze een keuze hebben en laten hun baarmoeder verwijderen als behandeling van overmatig menstrueel bloedverlies, poliepen of myomen (vleesbomen). De website baarmoederpoli.nl wil vrouwen bewust maken van het feit dat ze in veel gevallen wel degelijk een keuze hebben. Bij een baarmoederverwijdering als behandeling van menstruatieklachten wordt in principe een gezond orgaan verwijderd.

Aantal baarmoederverwijderingen moet afnemen
Tot nu toe bestaat de medische oplossing bij tweederde van de vrouwen met hevig menstrueel bloedverlies nog uit verwijdering van de baarmoeder. Bij een derde wordt het baarmoederslijmvlies verwijderd met behulp van de endometriumablatie methode Novasure. Gynaecoloog Hugo van Eijndhoven stelt dan ook dat het aantal baarmoederverwijderingen als behandeling van menstruatieklachten de komende jaren sterk zal dalen. Dit komt volgens hem enerzijds door de introductie van zeer goede endometriumablatie technieken zoals NovaSure en anderzijds door het toegenomen gebruik van het hormoonspiraaltje. Bij een baarmoederverwijdering als behandeling van hevig bloedverlies wordt in principe een gezond orgaan verwijderd, terwijl NovaSure in de meeste gevallen een even effectieve behandeling is, aldus Van Eijndhoven.

Behandeling bij veel huisartsen onbekend
Volgens gynaecoloog Richard Pal kan door het toepassen van NovaSure bij 9 van de 10 vrouwen met menstruatieproblemen worden voorkomen dat de baarmoeder onnodig verwijderd wordt. Hij vindt dan ook dat niet alleen alle vrouwen met hevig menstrueel bloedverlies, maar ook alle huisartsen op de hoogte zouden moeten zijn van deze behandeling. Huisartsen zouden patiënten moeten kunnen adviseren over de NovaSure-behandeling als alternatief voor verwijdering van de baarmoeder. Dan wordt het voor de vrouwen die kampen met menstruatiepoblemen ook gemakkelijker om dit kenbaar te maken en hiervoor hulp te vragen.

Baarmoederverwijdering soms onvermijdelijk
Bij bepaalde afwijkingen van de baarmoeder zal NovaSure niet kunnen worden uitgevoerd en is een baarmoederverwijdering soms onvermijdelijk. Dit kan zijn bij een zeer afwijkende vorm van de baarmoeder, grote vleesbomen of een kwaadaardige afwijking van de baarmoeder. Het verwijderen van de baarmoeder kan door vrouwen als emotioneel belastend worden ervaren. Verder kan een baarmoederverwijdering van invloed zijn op het plassen.

Behoud de baarmoeder game
Op de website www.baarmoederpoli.nl is ook een game te vinden. Door het spelen van dit spel worden er virtueel baarmoeders ‘gered’. Het doel van de game is om vrouwen bewust te maken van het feit dat er nieuwe medische behandelingen van menstruatieklachten zijn waarbij de baarmoeder behouden blijft. Het spel kan worden doorgegeven aan vriendinnen en vrienden. Op deze manier wordt een grote groep mensen bewust van het belang om de baarmoeder te behouden. De score van iedereen die het spel speelt wordt bij elkaar opgeteld. Hoe meer mensen het spel spelen hoe meer baarmoeders er worden gered.

Stel uw vraag en krijg binnen 48 uur antwoord
Verder beschikt de baarmoederpoli.nl over de mogelijkheid om rechtstreeks vragen te stellen aan de gynaecologen. Binnen 48 uur ontvangt de vragensteller het antwoord per e-mail. Eveneens staan de contactgegevens van beide ziekenhuizen en gynaecologen op de website, zodat vrouwen ook een afspraak met de gynaecoloog in het ziekenhuis kunnen maken.