Minder vrouwen met baarmoederhalskanker bij invoering HPV-thuistest

Een test waarmee vrouwen thuis zelf een onderzoekje kunnen doen om te kijken of ze baarmoederhalskanker hebben, is een goed uitvoerbaar en effectief middel om de dekkingsgraad van het bevolkingsonderzoek te verhogen. Als de HPV-thuistest standaard wordt aangeboden aan vrouwen die niet reageren op de uitnodigingen van het reguliere bevolkingsonderzoek, kan het aantal vrouwen met baarmoederhalskanker met zeker 100 gevallen afnemen. Dit blijkt uit onderzoek van VU medisch centrum dat vandaag in het vooraanstaande medische tijdschrift British Medical Journal wordt gepubliceerd.

Ruim de helft van het aantal baarmoederhalskankers wordt aangetroffen bij vrouwen die niet deelnemen aan het reguliere bevolkingsonderzoek. “In Nederland zijn er nu nog jaarlijks 600 a 700 vrouwen die baarmoederhalskanker krijgen en zo’n 230 vrouwen komen zelfs te overlijden. Voor vrouwen die, om welke reden dan ook, geen uitstrijkje willen laten doen, is alleen de thuistest een manier om zich toch op baarmoederhalskanker te laten testen,” aldus patholoog professor Chris Meijer, leider van het onderzoeksteam van het VU medisch centrum.

Het onderzoek
Het onderzoek dat nu in het British Medical Journal is beschreven, is gedaan onder zo’n 28.000 vrouwen in Noord-Holland en Flevoland. Deze vrouwen, tussen de 30 en 60 jaar, hadden eerder al twee keer niet gereageerd op de oproep om een uitstrijkje te laten maken. Van de vrouwen die een thuistest kregen toegestuurd deed 27,5% de test en stuurden deze naar VUmc voor de uitslag. Een significant hoger aantal dan bij de controlegroep, die nogmaals werd uitgenodigd voor een traditioneel uitstrijkje, waarop 16,6% van de vrouwen reageerde.

Bij de vrouwen die de thuistest terugstuurden werden meer ernstige voorstadia en baarmoederhalskanker gevonden dan bij vrouwen die wel meededen aan het reguliere bevolkingsonderzoek. Wanneer deze vrouwen bovendien ook niet hadden deelgenomen aan de eerdere ronde van het bevolkingsonderzoek, was het risico op ernstige voorstadia zelfs ruim twee keer hoger dan bij de groep die vijf jaar eerder wel een uitstrijkje had laten maken.

Redenen om niet deel te nemen aan bevolkingsonderzoek
Alle vrouwen tussen de 30 en 60 jaar krijgen elke vijf jaar een uitnodiging voor het bevolkingsonderzoek naar baarmoederhalskanker. Van deze vrouwen verschijnt zo’n 25% niet. Een gedeelte komt niet om hele legitieme redenen, bijvoorbeeld omdat de baarmoeder is verwijderd of omdat de vrouw zwanger is. Maar bij een groot aantal vrouwen spelen waarschijnlijk andere oorzaken een rol om niet naar de huisarts te gaan voor de test; zoals schaamte, ongemak, angst of tijdgebrek. Juist bij deze groep wordt vaker baarmoederhalskanker geconstateerd.

Werking HPV-test
De HPV-test, waarbij vrouwen zelf materiaal uit de vagina afnemen en opsturen naar het lab, kijkt naar de aanwezigheid van het Humaan Papilloma Virus dat baarmoederhalskanker kan veroorzaken. Daardoor spoort deze test eerder voorstadia van baarmoederhalskanker op dan het traditionele uitstrijkje waarbij celafwijkingen worden onderzocht.

Plaats een reactie