BaakVandaag: Ondernemen in de Zorg

De patient nu echt centraal! Van ziekte en zorg (ZZ) naar gezondheid en gedrag (GG). De zorgsector mag zich de laatste jaren in een groeiende belangstelling verheugen: wachtlijsten, versnipperd jeugdzorg, verschraalde voorzieningen in de ouderenzorg, marktwerking en nieuwe bekostigingsmethoden.

Er zijn weinig sectoren die zo in beweging zijn als de zorgsector, een beweging die uiteindelijk moet leiden tot kostenbeheersing en kwaliteitsverhoging, waarbij de financiële overwegingen de overhand lijken te krijgen boven de verbetering van de zorg.

Op donderdag 12 mei 2011 gaat de lunchbijeenkomst BaakVandaag met het thema: ‘Ondernemen in de Zorg’ in op de mogelijkheden die ontstaan in een sector in beweging om veranderingen te brengen. Aan het woord komen mensen die de ontstane ruimte benutten om op een innovatieve wijze zorgvoorzieningen te veranderen en die daar graag met mensen van binnen en buiten de zorg over in gesprek gaan.

Inleidende bijdrages van:

Louis Overgoor, directeur Big Move Institute

Louis was na zijn studie geneeskunde docent aan de Universiteit van Amsterdam. Daarna is hij 22 jaar huisarts geweest in het gezondheidscentrum Venserpolder, een multiculturele stadswijk in Amsterdam Zuidoost. Hij werkt sinds 2003 samen met Marijn Aalders aan een transitie in de gezondheidszorg via de GG/ZZ-visie, waarin een apart systeem voor gezondheid en gedrag bestaat naast het bestaande medische systeem voor ziekte en zorg. Sinds 1 januari 2011 is hij directeur van de stichting BigMove Institute. Dat ontwikkelde het BigMoveGGZ-programma en biedt dit aan als methode voor het verbeteren van de gezondheid van mensen met een combinatie van psychische, somatische en sociale problematiek.

Freek Dekker, manager en reisleider “Lean” bij de afdeling Radiotherapie Erasmus MC

Freek is manager en reisleider “Lean” bij de afdeling Radiotherapie in het Erasmus MC. Dagelijks worden op zijn afdeling zo’n 350 patiënten behandeld. Maar omdat het om patiënten gaat en niet om blikken verf heet het geen fabriek. Afkomstig uit de Logistiek probeert Freek zorgprofessionals toch een ‘procesbril’ op te zetten. Onder andere door die professionals juist mee te nemen naar de verffabriek. En lukt het hem langzaam maar zeker om het vliegwiel van continue verbeteren aan het draaien te krijgen. Over de lean reis van deze groep zorgverleners blogt hij regelmatig om te laten zien hoe een hands-on aanpak tot zichtbare verbeteringen leidt.

Voordat Freek in de gezondheidszorg terecht kwam werkte hij in verschillende functies in hospitality (evenementen), als hoofd klantenservice en manager distributie bij een B-to-B uitgever en als logistiek manager bij een logistieke dienstverlener.

– Moderator tijdens deze bijeenkomst is Jules Koster, directeur Management Development bij de Baak.

Informatie
– BaakVandaag: Ondernemen in de Zorg
– Donderdag 12 mei 2011
– Aanvang: 12.00 uur
– Malietoren, Den Haag
– Deelname: € 75,- per persoon exclusief 19% BTW

Aanmelding: www.debaak.nl/baakvandaag

Plaats een reactie