azM prominent aanwezig in nieuwe reality-serie Teleac

  0
  782

  Het azM speelt een prominente rol in de nieuwe Teleac-serie Het Academisch Ziekenhuis, waarin vernieuwende behandelingen, baanbrekende chirurgische technieken, innovatieve onderzoeksmethoden etc. aan bod komen. De filmploeg van productiemaatschappij SNP Media is de afgelopen weken al diverse keren in huis geweest voor interviews met artsen en patiënten en om opnames te maken van diverse innovaties in de gezondheidszorg.

  Zo waren ze te gast bij dr. Wouter van Marken Lichtenbelt, onderzoeker van de vakgroep humane biologie, die vorig jaar publiceerde over het fenomeen bruin vet, mogelijk de sleutel tot de oplossing van extreme zwaarlijvigheid, in toenemende mate een probleem in de westerse wereld. De aanwezigheid van bruin vet in volwassenen werd bij toeval vastgesteld op scans van kankerpatiënten en was een verrassing voor de onderzoekers. Van Marken Lichtenbelt ontdekte vervolgens dat er een relatie is tussen het gewicht van de patiënt en de hoeveelheid bruin vet in zijn of haar lichaam. In het programma komt ook onderzoek van arts/onderzoeker Guy Vijgen aan de orde naar het effect van behandeling van extreme zwaarlijvigheid op bruin vet.

  Bij kinderlongarts dr. Edward Dompeling werden opnames gedraaid over de condensor, een apparaat waarmee uitgeademde lucht wordt geanalyseerd om een diagnose te kunnen stellen. Vooral voor kinderen is deze diagnosemethodiek een hele vooruitgang, omdat de alternatieven vaak nogal belastend zijn.

  De programmamakers waren verder te gast bij de afdeling klinische genetica, om een item te maken over PGD (pre-implantatie genetische diagnostiek) ofwel embryoselectie, een methode waarmee erfelijke ziektes die van generatie op generatie worden doorgegeven, uit families gefilterd kunnen worden. Klinisch geneticus dr. Christine de Die is uitgebreid geïnterviewd over dit gevoelige onderwerp.

  In alle gevallen zijn patiënten in de verhaallijnen betrokken. De invloed van de patiënt op de behandeling loopt als een rode draad door het programma.

  De serie Het Academisch Ziekenhuis wordt op dinsdagavond om 19.25 uur uitgezonden op Nederland 1. Het item over bruin vet zit in aflevering 3 op 13 april. Voor de items embryoselectie en de condensor is door de programmamakers nog geen uitzenddatum vastgesteld.