Avondconsult bij dokter Plant

Woensdag 18 juli 2012 openen de Utrechtse Botanische Tuinen voor de tweede keer dit jaar ’s avonds hun deuren voor een speciaal avondprogramma. De Tuinen zijn dan doorlopend geopend van 10.00 tot 21.30 uur en vanaf 19.15 uur start een programma rondom Geneeskrachtige planten, het jaarthema van 2012. Maar ook bezoekers die niet aan het themaprogramma willen deelnemen zijn van harte welkom voor een heerlijke avond in een bijzondere sfeer.

Colchicum cilicium bevat colchicine dat o.a. in medicijnen tegen jicht en kanker wordt gebruikt

Dokter Plant
In 2012 deelt dokter Plant zijn kennis met onze bezoekers. In de Tuinen is een speciale tentoonstelling over geneeskrachtige planten, een bordenwandeling en een speurtocht voor kinderen uitgezet. Ook het themavak over geneeskrachtige planten is helemaal vernieuwd.

Het speciale avondconsult van Dokter Plant begint met een lezing van ca. 45 minuten door dr. Edwin van den Worm (farmaceutisch onderzoeker aan de Universiteit Utrecht) om 19.15 uur in de Wachendorffzaal (Kassencomplex).

Na de lezing kunt u een kopje koffie drinken en vervolgens deelnemen aan een rondleiding langs uiteenlopende medicinale planten die in de Tuinen te vinden zijn. Het programma eindigt rond 21.30 uur.

Digitalis lanata bevat hartglycosiden die de werking van het hart versterken
Tuinen ‘by night’
De Tuinen zijn bij avond zo mogelijk nog sfeervoller dan overdag. Het avondlicht geeft de bloemen een prachtige, zachte kleur.

Bovendien geuren veel planten juist ’s avonds extra sterk om bestuivende nachtvlinders te lokken. Vaak hoor je kikkers luidkeels kwaken en meestal zijn er meer vogels te horen dan overdag.

In de Kassen kunt u wat later op de avond bovendien genieten van een concert van onze exotische fluitkikkertjes die voor hun formaat van slecht anderhalve centimeter wonderbaarlijk veel geluid produceren.

Papaver somniferum bevat opiaten die een pijnstillende werking hebben
Nog één kans
De laatste kans voor een unieke avondervaring in de Tuinen heeft u op 16 augustus. Dan staan vlinders centraal met de film ‘Butterflies, go!’ over de trek van de Atalantavlinder met de mogelijkheid vragen te stellen aan de maakster gevolgd door het (diervriendelijk) vangen van nachtvlinders die we determineren en vervolgens vrijlaten.

Meer informatie
De Botanische Tuinen op Fort Hoofddijk (Budapestlaan 17, Utrecht) zijn dagelijks geopend van 10.00 uur tot 16.30 uur. De toegangsprijzen bedragen € 6,50 voor volwassenen, € 5,- voor 65+ en € 2,- voor houders van een U-pas. Voor kinderen t/m 12 jaar en houders van een Museumkaart is entree gratis. De Tuinen zijn bereikbaar met stadsvervoer lijn 11 en 12.

Meer informatie over de Tuinen kunt u vinden op www.uu.nl/botanischetuinen. Ook via twitter (@UUBotu) en facebook (botanischetuinenuu) houden we u graag op de hoogte van wat er speelt in de Tuinen.

Plaats een reactie