Automatische detectie in CT-scans

0
571

In haar proefschrift beschrijft Eva van Rikxoort methodes om op een CT scan van de thorax automatisch verschillende structuren te identificeren en omlijnen. Zij laat zien dat het mogelijk is de longen, fissuren, lobben, segmenten, de luchtwegen, en het hart, automatisch te omlijnen met een hoge precisie.
Als mensen naar een plaatje kijken herkennen ze meteen welke objecten erop staan en waar. Hetzelfde geldt voor een radioloog die een CT scan bekijkt. De identificatie van de verschillende anatomische structuren is de eerste stap naar een diagnose. Een eerste noodzakelijke stap in de ontwikkeling van computer programma’s die radiologen helpen bij de diagnose is het automatisch identificeren en omlijnen van de verschillende anatomische structuren.

Eva van Rikxoort promoveert op 17 september aan het UMC Utrecht.

Vorig artikelEffect van valklinieken voor ouderen is twijfelachtig
Volgend artikelOpen huis AMC tijdens wetenschapsdag
Avatar
Het Universitair Medisch Centrum Utrecht is één van de grootste publieke zorginstellingen van Nederland. Met bijna 10.000 mensen wordt voortdurend gebouwd aan goede zorg met als bouwstenen kennis en mensen. Het UMC Utrecht wil een internationaal toonaangevend universitair medisch centrum zijn waarin kennis over gezondheid, ziekte en zorg wordt gemaakt, getoetst, gedeeld en toegepast. UMC Utrecht maakt deel uit van de Nederlandse Federatie van Universitair Medische Centra (NFU). De NFU is een samenwerkingsverband van de acht universitair medische centra (UMC’s) in Nederland.