Automatisch belonen leidt niet tot minder gewenst gedrag

Ailko van der Veen onderzocht het gedrag van ondergeschikten in een hiërarchische relatie. Met behulp van een aantal games creëerde hij situaties waarbij de superieur het ene gedrag economisch gezien prefereert boven ander gedrag. Deelnemers kregen steeds twee methoden aangereikt om ondergeschikt gedrag te stimuleren. Van der Veen keek welke methode het beste werkt.

Uit zijn resultaten blijkt onder meer dat als een overheid bepaald gedrag wil bevorderen via een relatief grote subsidie, zij die subsidie beter in één keer kan invoeren dan in kleine stapjes.

Ook laat Van der Veen zien dat wanneer gewenst gedrag automatisch wordt beloond en ongewenst gedrag wordt gestraft, automatisch belonen niet leidt tot minder gewenst gedrag.

In een derde game onderzocht Van der Veen de situatie waarbij een werkgever volledig vrij om te straffen en/of te belonen. Het is in dat geval voor de werkgever het beste als deze enkel de mogelijkheid heeft om te straffen. Kan de werkgever zowel straffen als belonen dan wordt vaker beloond en verdwijnt het kostenvoordeel voor de werkgever.

Promotie
Promovendus: Dhr. A. van der Veen
Faculteit: Economie
proefschrift: Inducing good behavior
Promotor: dhr. prof. dr. T.J.S. Offerman
Datum: Dinsdag 28 februari 2012, 14:00 uur
Locatie: Agnietenkapel, Oudezijds Voorburgwal 231, 1012 EZ Amsterdam

Plaats een reactie