Autobanden wisselen voor uw veiligheid

Uw autobanden op tijd laten wisselen is in het belang van uw eigen veiligheid. Autobanden zijn mogelijk één van de meest essentiele onderdelen als het gaat om verkeersveiligheid. Ze zijn de enige link tussen uw wagen en het wegdek, vier punten die nog geen vuist groot zijn en die contact maken met het asfalt.

Telkens u bijstuurt, afremt of optrekt zijn het de banden die het werk moeten uitvoeren. Banden zorgen voor een goede wegligging en helpen u uw voertuig controleren. Het belang van een goed bandenonderhoud en het regelmatig (laten) wisselen van uw autobanden kan dan ook moeilijk onderschat worden.

verkeersveiligheid

De belangrijke rol die banden hebben op het gebied van veiligheid wordt nog eens extra in de verf gezet tijdens periodes van extreem weer. IJzel, sneeuw of hevige regenval zijin weercondities waarbij uw banden uitstekend moeten presteren om een goede wegligging en de goede prestaties van uw wagen te garanderen. Ook wanneer het wegdek niet in ideale toestand is, door spoorvorming bijvoorbeeld, worden uw banden extra belast.

Regelmatig controleren is de boodschap

In de eerste plaats let u als autobezitter er natuurlijk vooral op dat u met de juiste banden voor het juiste seizoen rijdt of dat u zogenaamde ‘All Season banden’ laat monteren waarmee u het hele jaar rond veilig kunt rondrijden. Daarnaast controleert u wellicht regelmatig de bandenspanning, zeker één keer per maand en voor elke lange afstandsrit.

autoband

Maar hoe vaak controleert u of uw banden moeten vervangen moeten worden? Beetje bij beetje zullen uw banden verslijten en minder goed presteren op een natte ondergrond of bij ijzel. Ook de remafstand van de banden vergroot waardoor de kans op ongevallen toeneemt. Tenslotte vergroot een versleten band ook de kans op een klapband, een scenario dat elke autobezitter wilt vermijden.

Hoe bandenslijtage controleren?

Neem daarom steeds de gewoonte bij de maandelijkse controle van uw bandenspanning ook de staat van uw autobanden te controleren. Uw banden moeten een profieldiepte hebben van minstens 1.6 mm over de hele omtrek.

Controleer dit met een eenvoudige profieldieptemeter (of aan de hand van een muntstuk waarop u 1.6 mm markeert). Als het profiel zo ondiep is dat zelfs de slijtage-indicator bereikt is dan moet u de banden onmiddelijk laten wisselen. De slijtage-indicator is zichtbaar op alle types banden en bij alle merken, hij is immers wettelijk verplicht.

bandenprofiel

Plaats een reactie