Auto waarschuwt hulpdiensten bij ernstige verkeersongevallen

Noodoproepapparaten die automatisch hulpdiensten waarschuwen bij een auto-ongeluk moeten per oktober 2015 in alle nieuwe personenauto’s en lichte bestelwagens in de EU worden geïnstalleerd.

DEN HAAG-ECALL-112European eCall Trial. © BELGA/ANP/ D.Dam

Noodoproepapparaten die automatisch hulpdiensten waarschuwen bij een auto-ongeluk moeten per oktober 2015 in alle nieuwe personenauto’s en lichte bestelwagens in de EU worden geïnstalleerd.

Het Parlement stemde op woensdag 26 februari 2014 in met de wetgeving over dit zogenaamde eCall-systeem. In 2012 veroorzaakten verkeersongevallen in de EU 28.000 doden en 1,5 miljoen gewonden.

Het eCall-systeem belt via speciale technologie het alarmnummer 112 en waarschuwt hulpdiensten automatisch bij ernstige verkeersongevallen. Het geeft de exacte locatie door en helpt hen sneller ter plaatse te zijn. Zo worden levens gered, de ernst van de verwondingen verminderd en de kosten als gevolg van files lager.

eCall verplicht in 2015
De ontwerpregels stellen oktober 2015 als uiterste datum voor de fabrikanten om de eCall-apparaten te installeren in nieuwe modellen personenauto’s en lichte bestelwagens. Omdat de industrie meer tijd wil om het systeem te testen en door te ontwikkelen is de deadline volgens het Parlement nog onderhandelbaar.

Geen tracking bij verzenden gegevens reddingsoperaties
Parlementariërs willen met het oog op bescherming van persoonsgegevens wel voorkomen dat dat de voertuigen met het eCall-systeem continu gevolgd worden. Wanneer een ongeluk eCall activeert, worden de verzonden gegevens beperkt tot de aard van het ongeval, de voertuigklasse, het type gebruikte brandstof, het tijdstip van het ongeval, de exacte locatie van het voertuig, de richting van het reizen en het aantal vastgemaakte veiligheidsgordels.

Gratis noodoproep
Uit schattingen van de Commissie blijkt dat eCall-apparaten rond de €100 per stuk kosten wanneer ze in alle voertuigen geïnstalleerd worden. Parlementariërs voegen eraan toe dat eCall een openbare dienst is die het nummer 112 gebruikt en daarom gratis moet zijn voor gebruikers.

Vervolgstappen
De eCall verordening werd in eerste lezing aangenomen met 485 stemmen voor, 151 tegen en 32 onthpoudingen. De raad kan het standpunt van het Parlement accepteren of zijn eigen positie aanpassen voor verdere discussie met het Parlement.