Autisteneiland van Alianna Dijkstra

Onlangs is bij Uitgeverij Kok het boek Autisteneiland verschenen: een waargebeurd verhaal van Alianna Dijkstra over haar ervaringen in de Nederlandse autismekliniek Lorna Wing.

Autisteneiland
Alianna Dijkstra weet uit eigen ervaring hoe het is om met autisme te moeten leven. Het dagelijks leven is echter voor haar soms zo overweldigend, dat ze werd opgenomen in Nederlands eerste autismekliniek voor volwassenen, Lorna Wing te Deventer. De periode dat ze daar zat, maakte ze dragelijk door het schrijven van verhalen over het dagelijks leven daar, die zijn samengebracht in Autisteneiland. Willeke Brouwer maakte er cartoons bij.

Autisteneiland, Alianna DijkstraOf je nu over autisme wilt lezen of misschien juist wanneer je met patiënten werkt: het zijn hartverwarmende verhalen die velen zullen aanspreken en ook herkenning zullen oproepen. En zonder de werkelijkheid geweld aan te doen, want Autisten liegen niet, zoals ook de titel van haar eerste boek luidde.

Roos van Elisabeth
Alianna Dijkstra is met haar boek Autisteneiland is genomineerd voor de Roos van Elisabeth, een jaarlijkse prijs die door het Elisabethfonds wordt uitgereikt aan mensen of organisaties die zich op bijzondere wijze verdienstelijk maken op het terrein van maatschappelijke integratie van (ex-)psychiatrische patiënten.

Alianna Dijkstra
Alianna Dijkstra (1974) is autist, auteur en tekstdichter. Ze is een veelgevraagd spreker over autisme op diverse plaatsen in het land.

Presentatie
Autisteneiland zal worden gepresenteerd tijdens een workshop in boekhandel Bos in Kampen, op 14 november 2014. Samen met Willeke Brouwer zal Alianna Dijkstra daar over het boek vertellen. Toegang vrij, iedereen is welkom.

Boekgegevens
– Titel: Autisteneiland, dagelijks leven in een autismekliniek
– Auteur: Alianna Dijkstra
– ISBN: 9789043523943
– Prijs: € 12,50

1 gedachte over “Autisteneiland van Alianna Dijkstra”

  1. Autisteneiland gaat over het leven van Alianna Dijkstra in de autismekliniek voor volwassenen. Het boek bestaat uit korte fragmentarische stukken waarop Alianne haar belevenissen op een beschrijvende wijze gortdroog verteld. In sommige fragmenten worden de innerlijke worsteling van haar gedachten zo goed beschreven dat het een ontroerende blik geeft in haar complexe gedachtewereld. In anderen fragmenten beschrijft ze dagelijkse situaties die bijna grappig aandoen, maar die voor de nodige stress zorgen voor autisten. Zo beschrijft ze het probleem dat er heerst op de afdeling als blijkt dat er te weinig stoelen zijn voor de mensen en dat niet iedereen een vaste plek heeft en de discussie die ontstaat. Daaruit blijkt hoe ingewikkeld het leven met autisme is.

    Autisteneiland is een interessant voor zowel mensen die bekend zijn met autisme en mensen die er niet zo bekend mee zijn. De gortdroge tekst zijn geïllustreerd met grappige tekeningen van Willeke Brouwer

    Beantwoorden

Plaats een reactie