Richtsnoeren beveiliging van persoonsgegevens

Het College bescherming persoonsgegevens (CPB) publiceert zijn ‘Richtsnoeren beveiliging van persoonsgegevens’. De richtsnoeren leggen uit hoe het CBP bij het onderzoeken en beoordelen van beveiliging van persoonsgegevens de beveiligingsnormen uit de Wet bescherming persoonsgegevens (Wbp) toepast.

De richtsnoeren vormen de verbindende schakel tussen het juridisch domein, met daarbinnen de eisen uit de Wbp, en het domein van de informatiebeveiliging, waarin de noodzakelijke kennis en kunde aanwezig is om daadwerkelijk aan die eisen te voldoen. De richtsnoeren treden 1 maart 2013 in werking.

Doorbreken medisch beroepsgeheim?

Het College bescherming persoonsgegevens (CBP) heeft geadviseerd over een nota van wijziging bij het wetsvoorstel forensische zorg, dat momenteel in behandeling is bij de Tweede Kamer. De nota betreft de regeling die het mogelijk maakt om van verdachten van misdrijven waarvoor tbs opgelegd kan worden bestaande medische gegevens te vorderen bij behandelend artsen.

CBP beoordeelt Doorstartmodel landelijk EPD

Het College bescherming persoonsgegevens (CBP) heeft de plannen beoordeeld op basis waarvan de ‘Vereniging van Zorgaanbieders voor Zorgcommunicatie’ de landelijke uitwisseling van medische gegevens – voorheen bekend als het elektronisch patiëntendossier (EPD) – in 2012 zal voortzetten.

Zwarte lijst ongewenste hotelgasten

Hotels hebben steeds vaker last van gasten die zich misdragen. Omdat bestaande maatregelen tegen ongewenst gedrag onvoldoende werken, hebben enkele hoteliers besloten een lijst op te stellen van overlastveroorzakers.

Politie en opsporingsdiensten verzuimen privacyaudit uit te voeren

Politiekorpsen en bijzondere opsporingsdiensten zijn vanuit de Wet politiegegevens (Wpg) verplicht periodiek een externe audit op de privacy te laten uitvoeren. Het College bescherming persoonsgegevens (CBP) heeft na onderzoek geconcludeerd dat geen van de partijen op tijd aan deze verplichting heeft voldaan.

CBP: gemeenten verwerken medische gegevens in strijd met de wet

Vier gemeenten handelen in strijd met de Wet bescherming persoonsgegevens (Wbp) bij de verwerking van medische gegevens van burgers met een lichamelijke of psychische beperking die ondersteuning vragen bij de gemeente. Dat constateert het College bescherming persoonsgegevens (CBP) na onderzoek naar de