Astmamedicijn voor kinderen nu makkelijk met voeding in te nemen

Kinderen met astma willen graag net zo onbezorgd spelen, sporten en naar school gaan als hun leeftijdgenootjes. Het consequent innemen van medicijnen om de astmaklachten zoveel mogelijk onder controle te houden, is daarom belangrijk. Ouders weten hoe moeilijk het soms kan zijn om medicijnen aan de allerkleinsten te geven. Om er zeker van te zijn dat het kind een ontstekingsremmend middel binnen krijgt, introduceert farmaceutisch bedrijf Merck Sharp & Dohme (MSD) Singulair 4mg oraal granulaat. Oraal granulaat zijn kleine korreltjes die ouders gemakkelijk kunnen mengen met een lepel zachte voeding, zoals bijvoorbeeld appelmoes, gepureerde worteltjes of rijst. Dit geneesmiddel wordt, naast de huidige astmamedicatie, voorgeschreven door de huisarts of specialist. “Voor kleine kinderen kunnen bepaalde toedieningsvormen van medicijnen lastig zijn. Het is al moeilijk genoeg als je kind ziek is, dus dan wil je als ouder niet ook nog iedere dag een gevecht leveren met je kind bij het geven van een geneesmiddel. Een kindvriendelijke toedieningsvorm, zoals granulaat kan dus heel belangrijk zijn voor zowel het kind als de ouders.”, aldus drs. Sander Feith, verbonden als kinderarts aan het astmacentrum Heideheuvel in Hilversum.

Gebruik inhalator vooral moeilijk bij allerkleinsten
Vooral bij kleine kinderen blijkt het geven van medicijnen met een inhalator soms moeilijk te zijn. Uit onderzoek1 blijkt dat vooral kinderen van 0 tot 4 jaar nog veel hulp nodig hebben bij het gebruik van de inhalator. En zelfs met hulp lukt het 1 op de 5 vrijwel nooit of alleen soms om goed te inhaleren. Ook vindt 1 op de 5 ouders het moeilijk om bij een inhalator de medicijnen goed te doseren.

Oraal granulaat
Oraal granulaat heeft een ontstekingsremmende werking en helpt te voorkomen dat de luchtwegen zich vernauwen. Een arts kan dit middel voorschrijven aan kinderen van 6 maanden tot en met 5 jaar als aanvullende therapie indien de astma onvoldoende onder controle is. Ook kan het gebruikt worden door kinderen vanaf 2 jaar die last hebben van inspanningsastma. Tenslotte kan oraal granulaat als alternatief voor een lage dosis inhalatie-corticosteroïden (ICS) worden gebruikt door kinderen met een lichte vorm van astma van 2 tot en met 5 jaar die in het recente verleden geen ernstige astma-aanvallen hebben gehad waarvoor een hoge dosis ICS nodig was. Ook moet duidelijk zijn dat deze kinderen geen ICS kunnen gebruiken. Oraal granulaat bevat geen hormonen. Het is voldoende om eenmaal daags één zakje granulaat te geven.

1. Onderzoek uitgevoerd door TNS/NIPO in opdracht van MSD onder 217 ouders van kinderen met astma in de leeftijd van 0 tot en met 12 jaar in 2004.

Plaats een reactie