Astmakids.nl, nieuwe voorlichting voor kinderen

Astma is bij kinderen de grootste ongeneeslijke ziekte. In elke schoolklas zitten wel één of twee kinderen met astma. Maar wat is astma eigenlijk? En hoe ga je er goed mee om? Voor kinderen met astma is nu de nieuwe website www.astmakids.nl van het Astma Fonds (binnenkort Longfonds). De beleving van kinderen bepaalt hoe de voorlichting er uit ziet.

Wat gebeurt er in je longen bij astma?

“De meeste informatie op internet is saai”, vindt Chloë (11) uit Almere. Zij is één van de 115.000 kinderen met astma in Nederland. En ze is één van de kinderen die meewerkten aan de nieuwe website. Daar is de informatie voor kinderen leuk en toegankelijk gemaakt, dicht bij hun beleving en dagelijks leven: school, sport, thuis – daar speelt hun astma op. Die herkenbare situaties voor kinderen vormen de kern van de nieuwe interactieve voorlichting van het Astma Fonds.

Op de website www.astmakids.nl leren kinderen hoe ze, ondanks hun astma, toch kunnen sporten, naar school gaan, muziek maken of vakantie vieren. Kinderen kunnen per situatie kiezen uit bijvoorbeeld filmpjes, quizvragen en praktische tips. De website is bedoeld voor kinderen van 7 t/m 11 jaar. Op die leeftijd kun je astma vaststellen en kunnen kinderen leren zelf goed om te gaan met astma.

Zwemmen en stof
In een filmpje op de website vertelt Chloë hoe ze toch kan wedstrijdzwemmen. “Ik puf voordat ik het water in ga. Door een goede warming up kunnen mijn longen wennen aan het water. En als ik benauwd word, dan ga ik gewoon even aan de kant zitten.” Net als andere kinderen, laat Chloë zien hoe ze haar medicijn gebruikt.

Jurjen (10) uit Nunspeet heeft ook astma, al sinds zijn geboorte. Hij is erg gevoelig voor stof, vertelt hij op de website. “Thuis hebben we gladde vloeren, zodat we geen last hebben van stof. We hebben ook speciale rolgordijnen en geen planten in huis. Vriendjes spelen vooral bij mij thuis.”

Gevoelig voor prikkels
Naast 115.000 kinderen met astma hebben nog eens 300.000 kinderen in Nederland klachten die op astma lijken. Kinderen met astma zijn vaker ziek dan andere kinderen en lopen aan tegen beperkingen bij dagelijkse dingen als school of sport.

Astma is een ongeneeslijke longziekte. Klachten heb je meestal vanaf je geboorte, hoewel je de diagnose pas vanaf 6 jaar kunt stellen. Bij astma is zijn de longen ontstoken en extra gevoelig voor prikkels zoals rook, uitlaatgassen, huisstofmijt of huisdieren. Bij astma reageren de longen heftig op die prikkels, waardoor kinderen benauwd kunnen worden of moeten hoesten. Als dit plotseling gebeurt, heet dat een astma-aanval. Niet iedereen reageert op dezelfde prikkels en het verschilt per persoon hoe erg de astma is.

Astma Fonds wordt Longfonds
In Nederland zijn een miljoen mensen met een chronische longziekte, zoals astma, COPD of een zeldzame longziekte. Het Astma Fonds (Longfonds) zet zich in voor iedereen met een chronische longziekte en voor iedereen met gezonde longen. Daarom verandert het Astma Fonds haar naam binnenkort in Longfonds.