Patiënten met ernstige astma hebben een bijna negen keer verhoogde kans op longembolie, bij personen met een milde vorm is de kans ruim drie keer zo groot. Dit blijkt uit een studie van de afdeling Longziekten van het AMC, die is gepubliceerd in het European Respiratory Journal. Bij een longembolie wordt een belangrijk bloedvat in de longen afgesloten door een bloedpropje en dit kan schade geven aan de longen.
Volgens onderzoeker dr. Christof Majoor van het AMC is voor de eerste keer vastgesteld dat dit verband bestaat. “Deze bevinding heeft gevolgen voor de behandeling van astma. Een deel van de patiënten wordt behandeld met prednison, een ontstekingsremmer, die mogelijk ook effect heeft op de vorming van bloedstolsels. We onderzoeken nu, via een subsidie van het Astmafonds (binnenkort Longfonds), of prednison inderdaad de bloedstolling versterkt en of het zin heeft om ernstige astmapatiënten ook antistollingsmiddelen voor te schrijven.”
Het verband tussen astma en longembolie werd wel vermoed, maar was nooit in een studie vastgesteld. Majoor en zijn collega’s onderzochten 648 personen met astma tussen de 18 en 88 jaar. Hun medische conditie werd vergeleken met die van de gezonde populatie. Daaruit kwamen de grote verschillen in het ontstaan van bloedpropjes in de longen aan het licht.
De precieze oorzaak van die stolsels in het bloed is nog onduidelijk. Het is bekend dat chronische longaandoeningen de kans op embolie vergroten. De ontsteking van de longen kan effect hebben op stoffen die bij de bloedstolling zijn betrokken. Ook de gebruikte medicijnen bij de behandeling van astma, zoals prednison, spelen hierbij mogelijk een rol.
Een voor de hand liggende oplossing bij de behandeling van ernstig astma is het voorschrijven van antistollingsmiddelen. Majoor: “Daaraan hebben wij ook gedacht en we onderzoeken nu in een kleine groep patiënten of dit zinvol is. Omdat deze behandeling ook nadelen kan hebben, zoals een bloeding elders in het lichaam, bijvoorbeeld de maag, moet je je ook afvragen hoeveel patiënten je ten onrechte gaat behandelen om één longembolie te voorkomen”.
Wil je meer gezondheidsnieuws ontvangen, dan kun je natuurlijk ook fan worden van de Facebook pagina van de Gezondheidskrant.