Astma verdwijnt spontaan

Het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) start een nieuw onderzoek naar het moleculair mechanisme van het spontaan verdwijnen van ziekteverschijnselen (ook wel remissie) van astma.

Doel van de studie is om de exacte kenmerken van ontstekingscellen te bepalen van patiënten waar dit zich heeft voorgedaan. Onderzoekers van GRIAC (Groningen Instituut voor Astma en COPD) voeren de studie uit. Zij werken samen met het Wellcome Trust Sanger Institute, het Europees Bioinformatisch Instituut (beide uit Cambridge) en met GlaxoSmithKline (GSK).

[quote_box_center]​Astma is een chronische ontsteking van de luchtwegen waardoor je gaat hoesten, kortademig en benauwd kan worden. Dat komt doordat de luchtwegen geprikkeld raken door allergische prikkels zoals dieren en pollen, maar ook door niet allergische prikkels zoals rook, chloorlucht, vochtig weer, verkoudheid en inspanning. Astma komt vaak in families voor en kan samengaan met allergie en eczeem. Bron: UMCG.[/quote_box_center]

In deze studie gaan de GRIAC-onderzoekers cellen isoleren uit het bloed en de luchtwegen van patiënten met astma, van patiënten waarbij remissie is opgetreden en van gezonde personen. Zij gaan de eigenschappen van deze cellen tot in detail bestuderen. Wetenschappers in het Sanger Instituut gaan de expressie van alle genen meten in individuele cellen, om vast te stellen welke unieke karakteristieken longcellen hebben tijdens het optreden van astma remissie.

Samen met reeds lopende studies naar remissie (ook in samenwerking met GSK) en het ontstaan (gefinancierd door het Longfonds) stelt deze studie de GRIAC onderzoekers in staat om het natuurlijk beloop van astma in moleculaire termen te beschrijven.

Samenwerking
Het project is onderdeel van een al langer lopende publiek-private samenwerking tussen GSK en het Sanger instituut om het identificeren van nieuwe therapeutische targets te versnellen. Dit is de eerste studie waarbij ook het UMCG betrokken is. Het is de hoop dat de resultaten van deze studies in de toekomst bijdragen aan het identificeren van nieuwe behandelmethodes voor astma.

Plaats een reactie