Wie met een chronische longziekte te maken krijgt, heeft niets aan fabels. “Astma is niet alleen iets van kinderen. Astma komt veel voor op oudere leeftijd, en is dan vaak ernstiger”, zegt Michael Rutgers, directeur van het Astma Fonds. Dat komt nu met een gratis handzaam boekje vol feiten over astma en ervaringen van bekende Nederlanders als Ali B. en Ronald Giphart. “Niet tongzoenen met een meisje dat thuis acht katten heeft.”
De fabels zijn hardnekkig: dat iedereen over astma heen groeit, of dat je het op latere leeftijd niet kunt krijgen. “Helaas is dat onzin”, zegt prof. dr. Liesbeth Bel, longarts bij het Amsterdams Medisch Centrum. “Alleen al in onze praktijk zijn ruim 200 mensen die astma op latere leeftijd kregen. En vaak is hun astma ernstiger.” De verklaring van de fabel is dat bij de meeste astmapatiënten de ziekte op kinderleeftijd begint, en dat een deel van hen in de puberteit minder last heeft. “Maar bij de helft van hen komt astma weer terug op volwassen leeftijd”, zegt longarts Bel. Ook zijn er heel wat patiënten die als kind nooit iets aan de longen gemankeerd hebben, en ineens astma hebben gekregen toen ze aan een nieuwe baan begonnen of voor het eerst zwanger werden.
Studente Sarina Brukx (23) uit Amstelveen kreeg een jaar geleden de diagnose astma. “Ik had steeds opnieuw longontstekingen. Mijn conditie holde achteruit en ik kon geen stage lopen. Mijn huisarts vond mijn klachten niet typisch astma, ik had steeds andere medicijnen. Voor de zekerheid stuurde hij me naar het ziekenhuis. Na de diagnose in het AMC ben ik daar in behandeling gebleven. Ik heb nu wel een idee van wat astma met mij doet. Maar het is zoeken. Ik kan nog niet voorspellen hoe het najaar er uit ziet.”
Het Astma Fonds komt nu met een gratis handzaam boekje over de ziekte zelf, prikkels en medicijnen, over school en werk, sport en leefstijl, over ervaringen van anderen. Het boekje ‘Piepend, hoesten, benauwd – Feiten over astma’ is vanaf 8 september gratis te bestellen of via tel. 0800 – 00 02.
Bekende patiënten In het boekje vertellen bekende Nederlanders over hun ervaringen met astma. Zo kreeg auteur Ronald Giphart een heftige allergische reactie “nadat ik op een schoolfeestje stond te tongzoenen met een meisje dat thuis acht katten had.” Assistent bondscoach Phillip Cocu, oud-voetballer, moedigt mensen met astma aan om zoveel mogelijk te bewegen: “Je hoeft geen topsport te beoefenen om je longen sterker te maken. Iedere vorm van beweging is goed.” Met gezonde longen gaat ademen vanzelf. Je denkt er nauwelijks aan hoe bijzonder ze eigenlijk zijn. “Ze zijn van levensbelang”, zegt Rutgers. “Van je hersenen tot in je kleine teen heb je zuurstof nodig om te leven. Je kunt niet zonder.” Wie te maken krijgt met astma, krijgt nogal wat te horen: astma is een ongeneeslijke longziekte die het leven van patiënten kan beheersen. Iedereen kent wel iemand met deze ziekte: een half miljoen Nederlanders heeft astma.
Astma Fonds In Nederland zijn ruim een miljoen mensen met een chronische longziekte. Mensen met astma, COPD of een zeldzame chronische longziekte. Het Astma Fonds zet zich voor hen in, want longen zijn van levensbelang. Daarom verandert het Astma Fonds binnenkort haar naam in Longfonds. Wij strijden voor gezonde longen en tegen chronische longziekten. Door wetenschappelijk onderzoek en door op te komen voor alle chronische longpatiënten. Sinds 2008 verschijnt jaarlijks ook de COPD Pocket, een boekje over de chronische longziekte COPD. Ook dit najaar verschijnt een nieuwe editie, in de aanloop naar Wereld COPD Dag op 17 november.
Meer informatie: www.astmafonds.nl