Medische missers ontstaan vaak doordat artsen en patiënten slecht communiceren. Artsen concentreren zich vaak volledig op de ziekte en vergeten de patiënt. Gebrekkige communicatie leidt tot verkeerde informatie, tunnelvisie, foute diagnoses en de patiënt voelt zich niet gezien en gehoord. Dat zegt KNO-arts en tv-dokter Eize Wielinga in zijn op 15 april te verschijnen boek “Hoe overleef je de dokter, voorkom medische missers en herstel sneller’.
Veel misverstanden en missers ontstaan doordat patiënten hun arts niet goed begrijpen, niet durven doorvragen en zich te snel weer de behandelkamer uit laten praten. Ook de gebrekkige communicatie tussen zorgverleners onderling verhoogt het risico op missers. De patiënt kan daar zelf iets aan doen door zich goed voor te bereiden, checklists op te stellen en zelf de regie over zijn ziekte te voeren.
Het boek van ‘consumentendokter’ Wielinga geeft daarvoor de handvatten. Hoe overleef je de dokter gaat in op vragen als: Wanneer wacht je af en wanneer bel je de dokter? Wanneer is spoed geboden? Wat doe je als de huisarts niet wil komen, ook al ben je ongerust? Hoe bereid je je voor op een bezoek aan de specialist? Hoe verbeter je je kans op succes bij een operatie? Of bij een ingrijpende behandeling?
Met voorbeelden uit de praktijk laat dit boek zien dat de patiënt op zijn eigen gevoel moet vertrouwen, maar zich ook goed moet informeren, door de dokter de juiste vragen te stellen, door zijn eigen patiëntendossier bij te houden en door andere, betrouwbare bronnen te raadplegen.
Eize Wielinga werkt als KNO-arts in het Rijnland Ziekenhuis in Leiderdorp, en is SCEN-arts. Hij is bekend van het tv-programma ‘Missers’ en als ‘radiodokter’ bij Business Nieuws Radio. Hij zag langs die weg talloze medische missers voorbijkomen en analyseerde waar de oorzaak lag. In Hoe overleef je de dokter biedt hij zijn beproefde ‘overlevingstips’ en laat hij zien hoe je je als patiënt kunt verzekeren van goede zorg.