Artsen en patiënten lopen 22.894,- bij elkaar

De unieke sponsorwandeltocht ‘Loop met je Dokter’ die afgelopen zaterdag plaats vond, heeft een totaalbedrag opgeleverd van 22.894,- Het bedrag werd in de vorm van een cheque uitgereikt door Ellen van de Ven namens Health Foundation Limburg aan prof. dr. Leo Hofstra, cardioloog in het Maastricht UMC+ en verantwoordelijk voor het HAPPY project. De grootste prestatie echter mag op conto komen van de deelnemers. Zij haalden niet alleen voorafgaand aan het evenement het sponsorgeld binnen, ook het volbrengen van de 10 kilometer was voor de (ex-)hartpatiënten een ongekende prestatie.

Meer dan honderd deelnemers hebben samen met een groep hartspecialisten van het Maastricht UMC+ meegelopen met de tocht die vanaf de Markt in Meerssen vertrok. Samen werd er zo gewerkt aan de gezondheid, want wandelen is goed, ook voor patiënten met hartproblemen. Het vermindert of voorkomt klachten. Met regelmatig kleine stukjes lopen voelt een patiënt zich al snel fitter en neemt de lichamelijke weerstand toe. Ook vermindert wandelen stress en de kans op hart- en vaatziekten.

Ron Pisters, cardioloog in opleiding en onderzoeker in het Maastrichtse ziekenhuis liep samen met een groep van 21 patiënten. Ook zijn viervoeters nam hij mee. ‘Ik wandel minimaal twee keer een half uur per dag met mijn honden. Maar in deze mooie omgeving ben ik nog nooit geweest. Echt prachtig! Daarnaast vind ik het erg leuk om mijn patiënten in een heel andere setting te treffen, een mooie kans om eens wat uitgebreider met elkaar te spreken.’ Volgend jaar loopt Ron weer mee en dan ‘ga ik voor de grootste groep met de meeste euro’s!’.

Marlies Smeets-Van Hees was een van de deelnemers die het meeste sponsorgeld ophaalde, maar liefst ˆ 1325,-. De loten voor de sponsoring verkocht ze aan familie, vrienden en collega’s die ook nu weer haar steun en toeverlaat waren. Marlies werd geboren met een ernstige hartafwijking en moest al veel operaties ondergaan. Van kinds af aan werd Marlies geadviseerd om rust te houden. Enkele jaren geleden adviseerde haar cardioloog prof. dr. Ton Gorgels echter dat ze meer moest bewegen en sporten. Met een aangepast programma ging Marlies aan de slag. En het resultaat mag er zijn, Marlies voelt zich fitter dan ooit en loopt vandaag met veel plezier de tien kilometer, samen met haar arts Ton Gorgels.

HFL Hart- en Vaatziekten
Loop met je dokter werd georganiseerd door de Health Foundation Limburg, een organisatie die zich inzet voor het werven en beheren van fondsen. Deze fondsen komen ten goede aan medisch wetenschappelijk onderzoek in het Maastricht UMC+. Een van de fondsen is het HFL Hart- en Vaatziekten fonds waarvan HAPPY een van de gesteunde projecten is.

HAPPY
Het bij elkaar gebrachte geld komt ten goede aan het Heart Attack Prevention Program for You (HAPPY). Met de HAPPY-methode wordt in korte tijd, met relatief geringe kosten, een grote groep mensen gescreend. Met een screening van 50.000 mensen, worden zo’n vierhonderd hartinfarcten voorkomen. Dat is vooral belangrijk in Maastricht en omstreken, waar de meeste hartinfarcten per duizend inwoners van Nederland plaatsvinden.

Plaats een reactie