Arts vaker zien vermindert ernst reuma

Reumapatiënten moeten maandelijks hun arts bezoeken voor een behandeling op maat. Dat is drie maal zo vaak als nu. Bewegingswetenschapper Marije Bakker van het UMC Utrecht concludeert dat in haar proefschrift. Zij promoveert op 24 februari.

Bij ongeveer driehonderd patiënten analyseerde Bakker het effect van een maandelijks bezoek aan de arts. Ze vergeleek gedurende twee jaar de toestand van patiënten die maandelijks op controle kwamen met patiënten die om de drie maanden langs kwamen. Bij 50 procent van de intensief behandelde patiënten nam de ernst van reuma sterk af, in de gewone groep gebeurde dat bij 37 procent.

Maar de behandeling kan nog beter, ontdekte Bakker. In een vervolgonderzoek keek ze bij 250 intensief behandelde reumapatiënten naar het effect van een extra medicijn. Het ging om een speciale aanpak, ‘tight control’, waarin zorgverleners medicijnen zorgvuldig opbouwen en afstemmen op individuele patiënten. Reumapatiënten krijgen normaalgesproken reumamedicijn methotrexaat, nu ontvingen ze ook ontstekingsremmer prednison. De ziekte bleek sterk te verminderen bij 72 procent van patiënten die beide medicijnen gebruikten, dat gebeurde bij 61 procent van de mensen die alleen methotrexaat gebruikten. In de dubbel behandelde groep hadden bovendien minder patiënten aanvullende zware biologische medicijnen nodig.

“Vooral bij het begin van de ziekte, als die nog niet rustig is, is het belangrijk dat patiënten maandelijks een arts zien”, stelt Bakker. “De dosering van het medicijn kan dan zo goed mogelijk afgestemd worden op de patiënt. Deze intensieve behandeling vergroot de kans dat de ziekte sterk in ernst afneemt. Alle reumatologen in de regio Utrecht werkten mee aan het onderzoek. We proberen nu andere artsen en patiënten hiervan op de hoogte te brengen. We hopen dat de intensieve behandeling z’n weg vindt naar de dagelijkse praktijk.”

Bakker en collega’s gebruiken een computerbeslisprogramma om de ernst van de ziekte en de verbetering ten opzichte van het vorige bezoek te bepalen. In de berekening is onder meer het aantal pijnlijke en gezwollen gewrichten opgenomen. De berekening is eenvoudig, maar daardoor zijn patiënten in de loop van de tijd goed vergelijkbaar, ook als ze met verschillende zorgverleners te maken hebben gehad.

Reumatoïde artritis (‘reuma’) is een chronische ontstekingsziekte die niet te genezen is, maar wel te beheersen. Met de juiste behandelstrategie en dosering zijn de symptomen tot een minimum te beperken (de ziekte is dan ‘in remissie’). Reumatoïde artritis kan in alle gewrichten voorkomen, maar vooral de handen en voeten zijn vaak aangedaan.

Namens het Reumafonds gaan in de week van 27 februari t/m 5 maart ruim 65.000 vrijwilligers langs de deuren om te collecteren voor de bestrijding van reuma en artrose.

Plaats een reactie