Artrose beter in beeld dankzij digitale analyse

Margot Kinds gebruikte digitale analyse van knie-röntgenfoto’s om artrose sneller op te sporen. Met de ‘Knee Images Digital Analysis’ (KIDA) kan de ontwikkeling van afzonderlijke artrose kenmerken op knie-röntgenfoto’s in een vroeg stadium gedetailleerd gemeten worden. Dit heeft duidelijke voordelen vergeleken met de huidige grove analyse van het kniegewricht als geheel.

Om dit te bestuderen gebruikte Kinds het Cohort-Heup-En-Cohort-Knie (CHECK), bestaande uit 1000 mensen met beginnende artrose gerelateerde klachten aan heup en/of knie. Met Met KIDA identificeerde Kinds vroege kenmerken van knie-artrose op röntgenfoto’s, die gedurende de tijd verslechteren.

Dit was met de huidige analysetechnieken niet mogelijk. Zo kan bij iemand die met beginnende klachten van knie-artrose bij de (huis)arts komt, veel eerder (vijfvoudig) en beter voorspeld worden of er de komende 5 jaar ernstigere gewrichtsschade zal optreden.

En nog belangrijker: door het meten van de afzonderlijke kenmerken indetificeerde Kinds specifieke subtypes van artrose die zich ieder anders ontwikkelen. Deze kennis is belangrijk om uit alle uiteen­lopende artrosepatiënten, een subgroep te selecteren en die gericht te behandelen.

Promotiegegevens
Promovendus: Margot Kinds
Faculteit: Faculteit Geneeskunde
Proefschrift: CHECKing radiographic joint damage in early osteoarthritis
Promotor 1: F.P.J.G. Lafeber
Promotor 2: M.A. Viergever
Promotor 3: J.W.J. Bijlsma
Copromotor 1: K.L. Vincken
Copromotor 2: A.C.A. Marijnissen
Datum en tijd: 24/1/2012 14:30
Locatie: Academiegebouw, Domplein 29, Utrecht

Plaats een reactie