Arie Boomsma: “Verliefd zijn is soms zo moeilijk”

Met een persoonlijke oproep heropent Arie Boomsma 22 mei 2012 de campagne van Your Right 2Choose! Boomsma: “Hoe ga je er mee om als je van je omgeving niet met je geliefde mag zijn?”. De campagne, die startte in 2010, wil jongeren bewust maken van vrije partnerkeuze. Boomsma daagt jongeren uit om met hun verhaal over vrije partnerkeuze mee te doen aan een schrijfwedstrijd, waarmee ze kans maken op een chatsessie met de TV-presentator.

Vrije partnerkeuze
Partnerkeuze: alle jongeren hebben ermee te maken. Veel jongeren kunnen kiezen met wie zij een relatie willen, zich verloven of trouwen. Maar anderen hebben hier weinig of niets over te zeggen. In hoeverre telt de mening van ouders, vrienden of anderen? Kies je voor je eigen geluk of voor dat van anderen? Kies je vanuit angst of kracht? Vrije partnerkeuze behoort in Nederland tot één van de fundamentele vrijheden. Huwelijksdwang is in strijd met de universele verklaring voor de rechten van de mens. En hoewel huwelijksdwang in Nederland niet geregistreerd wordt, komt het wel voor, zo blijkt uit signalen van scholen, politie, hulpverlening en opvang.

NOS Journaal 2010: Op de conferentie ‘Your Right 2 Choose’ – in Utrecht – praten jongeren over hun ervaringen.

Wat is jouw verhaal?
Tot en met 8 juni 2012 kunnen jongeren hun verhaal insturen via de website van goSupermodel.nl. Op 13 juni 2012 hebben de schrijfsters van de meest gewaardeerde verhalen een chatsessie met Arie Boomsma. In september worden jongeren opnieuw uitgedaagd. Ze kunnen dan via FunX meeschrijven aan een nummer dat opgenomen wordt met een bekende Nederlandse zanger of zangeres.

Over de campagne
Met de campagne Your Right 2Choose! wil MOVISIE bewustwording over vrije partnerkeuze bij jongeren en hun sociale omgeving bevorderen, empowerment stimuleren en handelingsperspectieven bij huwelijksdwang aanbieden. Voor jongeren is er de website www.yourright2choose.nl. Daar vinden ze informatie over huwelijksdwang, achterlating en tips voor hulp of advies en (voorzorgs)maatregelen die ze kunnen nemen. Jongeren kunnen persoonlijke verhalen van anderen lezen en een test doen om te zien in hoeverre zij zich bij hun partnerkeuze laten beïnvloeden door hun ouders of vrienden. Leerkrachten, welzijnswerkers, maatschappelijke werkers, buurtwerkers, jongerenbegeleiders, huisartsen en andere beroepskrachten die jongeren willen helpen, kunnen een digitale toolkit voor beroepskrachten downloaden via www.yourright2choose.nl.

Plaats een reactie