Arabische Voltaire houdt Nexus-lezing

Ismail Serageldin, bibliothecaris van Alexandrië en de belangrijkste vrijdenker van het Midden-Oosten, bezoekt Nederland om op 30 oktober in Tilburg de Nexus-lezing 2011 uit te spreken.

Wat sommige politici in het Westen voor onmogelijk hielden, gebeurt nu toch: in de Arabische wereld staat een humanist op die als moslim de radicale modernisering van de islamitische samenleving bepleit. Vrijheid van meningsuiting, respect voor mensenrechten, geweldloosheid, tolerantie en intellectuele nieuwsgierigheid zijn de kernwaarden die Ismail Serageldin omarmt: niet omdat die waarden islamitisch of westers zijn, maar omdat ze universeel zijn. Hij ziet voor de toekomst van het Midden-Oosten geen andere weg open dan democratisering, Verlichting en (her)aansluiting bij de grote cultureel-humanistische traditie.

Ismail Serageldin (Egypte, 1944), bouwkundige en voormalig vice-president van de Wereldbank, is oprichter en directeur van de nieuwe Bibliotheek van Alexandrië. De oude, legendarische Bibliotheek van Alexandrië ging zestien eeuwen geleden in vlammen op. De nieuwe, hypermoderne Bibliotheca Alexandrina biedt nu onderdak aan diverse bibliotheken, acht academische onderzoekscentra, vier musea, een planetarium en een digitaal archief.

De Nexus-lezing 2011 van Ismail Serageldin, getiteld Knowledge and Memory in Alexandria. A Bridge between Islam and Europe, zal als waterscheiding gelden in het politieke denken in Nederland over de gezamenlijke, te integreren toekomst van Oost en West.

Datum: zondag 30 oktober 2011, aanvang 14.30 u.
Locatie: aula Tilburg University, Tilburg

Toegangskaarten en programma: www.nexus-instituut.nl

Plaats een reactie