Arabisch sprekende kindertandarts in het Sint Lucas Andreas Ziekenhuis

Jonge kinderen krijgen steeds meer gaatjes in hun gebit. Dat kunnen ouders voorkomen door met kinderen vanaf twee jaar naar de tandarts te gaan. Maar ‘gewone’ tandartsen weten vaak niet wat ze aanmoeten met peuters. De kindertandarts wèl. Om de tandarts beter toegankelijk te maken voor kinderen, heeft het Sint Lucas Andreas Ziekenhuis in Amsterdam-West een praktijk geopend van deze gespecialiseerde tandartsen. Uit recent onderzoek van GGD Rivierenland blijkt dat jonge kinderen steeds vaker gaatjes in hun gebit hebben omdat zij te weinig hun tanden poetsen. Dit kan voorkomen worden als ouders hun kinderen vanaf tweejarige leeftijd meenemen naar de tandarts. Maar dat gebeurt nog te weinig, zegt kindertandarts Jaap Veerkamp. “Gewone tandartsen weten vaak niet wat ze aanmoeten met jonge kinderen, dus richten zij zich niet op deze groep. Als zij toch peuters op bezoek krijgen, verwijzen zij het liefst door naar de kindertandarts. Maar daarvan zijn er nog te weinig. Gevolg is dat ouders niet altijd leren hoe ze aantasting van het gebit van peuters kunnen voorkomen.”

Meer geduld
Om beter toegankelijk voor patiëntjes te zijn, heeft het Sint Lucas Andreas Ziekenhuis een praktijk geopend van drie kindertandartsen en een preventieassistente. Gezien de patiëntenpopulatie en het belang van goede communicatie in de kindertandheelkunde is het erg prettig dat een van hen Arabisch spreekt. Kindertandartsen hebben meer tijd, geduld en begrip voor kleine kinderen, legt Veerkamp uit. “Een jochie van twee doet niet automatisch zijn mond wijd open. Dus neem je hem eerst rustig op schoot, laat je hem acclimatiseren en doe je een spelletje. Wij passen ons zoveel mogelijk aan het incasseringsvermogen van het kind aan. Een tandheelkundige behandeling zit voor een peuter boordevol prikkels, die wij zo gelijkmatig en laag mogelijk aanbieden. Soms is een verdoving of narcose nodig. Voor ons is het dan ook handig om binnen een ziekenhuis te werken, zo kunnen we snel een kinderarts of anesthesioloog raadplegen.”

Preventie
Na de behandeling door de kindertandarts, blijven de kinderen nog een tijdje onder controle bij de preventieassistente. Zij leert ouders hoe ze aantasting van het gebit kunnen voorkomen. “De huidige kindervoeding, zoals de gezoete yoghurtdrank, is heel slecht voor het gebit. De enige remedie daartegen is twee keer per dag de tanden te poetsen met een fluoride tandpasta, en het aantal ‘zoetmomenten’ op een dag te beperken tot zeven, inclusief de drie maaltijden. Als ouders dat weten, kunnen zij bij hun peuters veel gaatjes en erger leed voorkomen,” zegt Veerkamp.

Plaats een reactie