Apremilast, nieuw middel tegen psoriatische artritis

Op het jaarlijkse wereldcongres over reuma en psoriasis, dat deze week in San Diego (VS) wordt gehouden, heeft het Amerikaanse pharmaceutisch bedrijf Celgene een nieuw, beproefd middel gepresenteerd tegen onder andere ontstekingen aan gewrichten als gevolg van de immuunziekte psoriasis (in vaktermen artritis psoriatica). Het nieuwe medicijn, Apremilast geheten, komt volgens het bedrijf mogelijk al in 2015 op de markt.

Door: Bert Groenman (San Diego, VS)

De symptomen die kunnen duiden op psoriatische artritis zijn onder meer vermoeidheid en stijve, pijnlijke en gezwollen gewrichten met name bij het opstaan. Ook dikke vingers en tenen kunnen wijzen op deze ziekte. Pijnlijk zijn vooral de plekken waar het gewricht overgaat in het bot. Statistisch gezien ontwikkelt meer dan dertig procent van de psoriasispatienten vroeg of laat artritis psoriatica.

Vanuit Amerika bericht de Gezondheidskrant komende dagen over de presentatie van deze nieuwe pil, die minder bijwerkingen zou hebben dan de bestaande medicijnen.

Apremilast is naast andere innovaties op het gebied van reuma een van de blikvangers op de wereld psoriasisdag, dinsdag 29 oktober 2013 , een prominent onderdeel van het congres dat wordt georganiseerd door het American College of Rheumatology. Aan de prestigieuze vijfdaagse meeting nemen meer dan duizend artsen, onderzoekers en wetenschappers deel.

Meer informatie
http://acrannualmeeting.org
http://www.rheumatology.org
http://www.celgene.nl

1 gedachte over “Apremilast, nieuw middel tegen psoriatische artritis”

Plaats een reactie