Appeltjes van Oranje 2012 in het teken van ‘groen’

‘Groen Groeit’, zo luidt het thema van de Appeltjes van Oranje 2012. Het Oranje Fonds bekroont drie succesvolle initiatieven die met groene activiteiten een maatschappelijk probleem aanpakken. Jaarlijks reikt Prinses Máxima, de beschermvrouwe van het Fonds, de Appeltjes van Oranje uit op Paleis Noordeinde.

De Appeltjes van Oranje worden in 2012 voor de tiende keer uitgereikt. Het thema is dit jaar ‘Groen Groeit. Een belangrijk selectiecriterium is dat ‘groen in de buurt’ bijdraagt aan het oplossen van een maatschappelijk probleem. Door groen als middel ontstaat vaak een unieke verbinding tussen groepen mensen, bijvoorbeeld tussen een hele buurt of alle jongeren uit een bepaalde wijk.

Ronald van der Giessen, directeur Oranje Fonds: ‘De afgelopen jaren steunden wij veel initiatieven waarbij groene activiteiten de kern vormden. Door samen te tuinieren, bomen en bloemen te laten groeien en andere activiteiten te doen, wordt zo de sociale samenhang bevorderd. We zien dat ‘groen’ een belangrijke plaats inneemt in onze samenleving en verschillende groepen mensen verbindt. Wij hopen daarom dat veel bijzondere initiatieven zich aanmelden voor de Appeltjes van Oranje 2012.’

De Appeltjes van Oranje worden jaarlijks uitgereikt aan bijzondere initiatieven die zich inzetten voor verbetering van de maatschappelijke samenhang tussen verschillende groepen en een leefbare samenleving. De prijs bestaat uit een bronzen beeldje in de vorm van een appeltje van oranje, ontworpen en gemaakt door Hare Majesteit de Koningin, en een geldbedrag van 15.000 euro.

Het Oranje Fonds is het grootste fonds op sociaal gebied. Per jaar keert het ongeveer 32 miljoen euro uit aan sociale initiatieven in Nederland en in het Caribisch deel van het Koninkrijk. Het Oranje Fonds wordt onder andere gesteund door de Nationale Postcode Loterij en de Lotto. De Prins van Oranje en Prinses Máxima zijn beschermpaar van het Fonds.

Voordrachten kunnen tot uiterlijk 29 september 2011 bij het Oranje Fonds worden ingediend.

Plaats een reactie