Apothekers spannen samen om De Thuisapotheek uit de markt te weren

De Thuisapotheek verzoekt de Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) een onderzoek te starten naar de gedragingen van de Koninklijke Nederlandse Maatschappij ter bevordering der Pharmacie (KNMP) en haar leden.

De Thuisapotheek ondervindt structureel tegenwerking van de KNMP en specifieke apothekers. Door deze tegenwerking denken de KNMP en haar leden de Thuisapotheek van de markt te kunnen weren. De Thuisapotheek meent dat dit de mededinging op de markt voor farmaceutische dienstverlening beperkt, dat dit niet in het belang is van de patiënt en verzoekt de NMa om met maatregelen te komen.

De KNMP lijkt hiermee in strijd te handelen met eerdere aanwijzingen van de NMa: in 2006 werd – na tussenkomst van de NMa – namelijk vastgelegd dat het niet is toegestaan ‘afspraken (te maken, red.) die erop zijn gericht om nieuwe apothekers van de markt te weren’. (uit compliance programma KNMP, zie website KNMP). Voor De Thuisapotheek voldoende reden om een oordeel van de NMa te vragen.

De KNMP spoort patiënten aan om medicijnen alleen bij de traditionele apotheek te halen en voert daarbij een negatieve campagne tegen De Thuisapotheek.

De Thuisapotheek is een landelijk werkende apotheek gespecialiseerd in het verstrekken van geneesmiddelen aan chronisch zieke patiënten. De diensten die De Thuisapotheek biedt zijn specifiek afgestemd op patiënten met een chronische aandoening; zo wordt onder meer landelijk gratis bezorgd op elk gewenst adres.

De KNMP probeert De Thuisapotheek zwart te maken, door her en der klachten in te dienen – ongegrond – en daarover grootschalig te berichten. Geen van deze klachten trof doel. De Thuisapotheek, ISO-gecertificeerd, voldoet aan alle eisen, ook volgens de Inspectie voor de Gezondheidszorg en minister Schippers van Volksgezondheid. De minister merkte recent op dat zij zich kan vinden in de werkwijze van De Thuisapotheek.

1 gedachte over “Apothekers spannen samen om De Thuisapotheek uit de markt te weren”

  1. Ik heb zelf ook een aanvraag bij de thuisapotheek gedaan; dat geven ze door aan de huisarts en de apotheek. Een paar dagen later krijg ik een brief op hoge poten dat ik mijn besluit moet herzien (maar zonder goede argumentatie). Als je ziet welke fouten huisarts en apotheek de laatste jaren bij mij en mijn vrouw gemaakt hebben, past hun bij mij niets dan nederig zwijgen.

    Beantwoorden

Plaats een reactie