‘APK voor dieren’ voorkomt een hoop leed door kanker

Zeker één op de vier honden en één op de drie katten krijgt gedurende het leven te maken met één van de vele vormen van kanker. Dat betekent dat jaarlijks zo’n 180.000 dieren overlijden aan gevolgen van deze ziekte.

Radiotherapeutisch centrum

Maar in de behandeling en bestrijding van kanker is voor dieren, net als voor mensen, steeds meer mogelijk. Vroegtijdig problemen signaleren en tijdig starten met behandelen, kan veel leed voorkomen.

De Universiteitskliniek voor Gezelschapsdieren (UKG) adviseert eigenaren daarom ieder jaar een ‘APK voor dieren’ bij de dierenarts te doen. Voor eigenaren die willen weten waar ze op moeten letten bij hun huisdier, organiseert het Kankercentrum van de Universiteitskliniek op vrijdag 4 oktober ‘DierenKankerdag’ over vroegtijdig kanker signaleren.

“Of het nu om mensen of dieren gaat; bij kanker is het essentieel dat je er zo vroeg mogelijk bij bent”, zegt chirurg Jolle Kirpensteijn van het UU Kankercentrum voor Dieren van de UKG. “Zelfs met de modernste apparatuur en nieuwste behandelmethoden, kun je een tumor die te ver is uitgezaaid niet overwinnen. Maar als we er op tijd bij zijn, is er tegenwoordig héél veel mogelijk voor mens én dier. Doordat kanker op veel verschillende plekken kan zitten en de ziekteverschijnselen zich op vele verschillende manieren uiten, is het daarom zaak je dier regelmatig goed te onderzoeken. Als je iets niet vertrouwt, al lijkt het nog zoiets kleins: ga naar de dierenarts. Of nog beter: ga elk jaar voor controle naar de dierenarts, specifiek voor kanker, zeker met oudere dieren, ook als er niets aan de hand is of lijkt te zijn. Aansluitend op dat je je dier zelf goed in de gaten houdt, kan de dierenarts veel vormen van kanker vroegtijdig signaleren, waardoor je op tijd je dier kunt behandelen. Zie het als een soort APK voor je huisdier.”

Gratis ‘check-up’ op zoek naar signalen kanker
Op ‘DierenKankerdag’ bespreekt een specialist van het team van het UU Kankercentrum voor Dieren in een gratis ‘check-up’ met de eigenaar de gezondheid van het dier, specifiek met betrekking tot signalen die op kanker kunnen duiden. Er wordt gekeken naar de algemene conditie van je hond of kat. Is het uithoudingsvermogen normaal voor de soort en leeftijd van je dier? Vermagert hij? Eet hij nog goed? En hoe gedraagt je dier zich? Verandert zijn karakter? Geeft het signalen af dat het pijn heeft? Daarnaast zal een specialist de specifieke plekken controleren waar (huid)kanker bij dieren vaak als eerste zichtbaar wordt. Eigenaren krijgen tijdens de ‘check-up’ uitgebreid de gelegenheid om vragen te stellen.

Welke diersoorten in aanmerking komen en hoe eigenaren een gratis afspraak kunnen maken, is te vinden op www.dierenkankerdag.nl.

Het UU Kankercentrum voor Dieren
Het UU Kankercentrum voor Dieren van de Universiteitskliniek voor Gezelschapsdieren, Universiteit Utrecht bundelt de nieuwste inzichten op het gebied van kanker bij dieren met zeer geavanceerde faciliteiten en behandelmogelijkheden. Bij het ontwikkelen en toepasbaar maken van nieuwe kennis, wordt nauw samengewerkt met humane ziekenhuizen.

In het Kankercentrum wordt gewerkt in multidisciplinaire teams waarin specialisten uit verschillende vakgebieden samenwerken. Patiënten met complexe problemen worden besproken door een internist, een radioloog, een bestralingsarts, een oncoloog (kankerspecialist) en een chirurg. Gezamenlijk ontwikkelen zij een behandelplan op maat voor het zieke dier, waarin (een combinatie van) chirurgie, radiotherapie en chemotherapie kunnen worden ingezet.

Plaats een reactie