Apathie & Parkinson

Bij de ziekte van Parkinson denken de meeste mensen al snel aan symptomen als bevende handen, een stijve lichaamshouding en trage bewegingen. Dat is ook niet zo vreemd, want dit zijn de kenmerkende motorische klachten van Parkinson die zichtbaar zijn.

Mensen met Parkinson kunnen ook last hebben van niet-motorische symptomen. Een daarvan is apathie. Iemand die apathisch is, voelt zich lusteloos, neerslachtig, toont weinig tot geen emoties en heeft geen zin en energie om iets te doen. Ondanks dat het een minder bekend symptoom is, kan apathie vaak voorkomen bij mensen met Parkinson. 

Hoe apathie zich bij mensen met Parkinson kan uiten

De belangrijkste kenmerken van de symptomen van apathie zijn:

  • Lusteloosheid
  • Neerslachtigheid
  • Onverschilligheid
  • Gebrek aan emotie
  • Gebrek aan initiatief
  • Geen interesse in de omgeving

Apathie kan een op zichzelf staand symptoom van Parkinson zijn. Daarnaast kan iemand met Parkinson ook apathie krijgen als gevolg van een andere aandoening, zoals een depressie of dementie.

Verschil tussen apathie en depressie

Apathie kan veel weg hebben van een depressie. Toch is er een duidelijk onderscheid. In tegenstelling tot iemand die een depressie heeft, is iemand die apathisch is zich niet bewust van zijn of haar gevoelens. Daarnaast kan hij of zij soms nog wel genieten van dingen of activiteiten. Voor mensen met Parkinson die last hebben van apathie is het wel belangrijk dat ze gemotiveerd worden om iets te ondernemen, want dat lukt hen niet zelf.

Wat zijn de gevolgen van apathie voor naasten?

Apathie heeft een grote invloed op de kwaliteit van het leven. Niet alleen voor mensen met Parkinson, maar ook voor hun omgeving.  Wat voor impact heeft apathie op de directe omgeving? Hoe kunnen naasten, zoals een partner en kinderen, omgaan met iemand die apathisch is? En wat zijn de opties voor mensen met Parkinson die apathie krijgen? Dat alles kunt u in het artikel op de voorlichtingswebsite Verder met Parkinson lezen.

NL-NEUP-200058

Plaats een reactie