ANWB Vakantieprognose 2012

0
759

De ANWB voorspelt dat het aantal vakanties in 2012 met 36.2 miljoen ongeveer op hetzelfde niveau zal liggen als vorig jaar. Ruim de helft van de vakanties zal in het buitenland doorgebracht worden (18.5 miljoen), iets minder dan de helft in eigen land (17.7 miljoen). Nederlanders besteden dit jaar niet minder aan een vakantie. Ze zoeken wel naar de beste deal, waarbij waar voor je geld heel belangrijk is. En na twee natte zomers in eigen land zullen zonnige bestemmingen als Spanje, Frankrijk en Turkije dit jaar populair zijn, aldus de toeristenbond.

Op vakantie gaan blijft belangrijk voor Nederlanders, alle economische onzekerheden ten spijt. Wel zullen veel vakantiegangers, die niet aan de schoolvakanties gebonden zijn, langer wachten met boeken. Zij wachten op zekerheid rond hun financiële situatie en kijken wat de weersomstandigheden zijn.

Zoals eerder bleek tijdens grote sportevenementen,verwacht de ANWB ook deze zomer tijdens het EK voetbal in de Oekraïne en Polen, dat Nederlanders zullen wachten met het boeken van de vakantie om de voortgang van het Nederlands elftal te volgen tijdens het EK. De Olympische Spelen in Londen zullen juist zorgen voor iets meer vakanties naar Groot-Brittannië.

De opmars van de cruise gaat ook dit jaar door, zo verwacht de ANWB. In 2010 werden er circa 60.000 zeecruises ondernomen, vorig jaar lag dat aantal op 113.000. Een cruise is veelzijdig en geschikt voor alle leeftijden. Opvallend is verder de populariteit van de themavakanties, zoals bijvoorbeeld een golfvakantie, yogavakantie of kookvakantie. Nederlanders willen een hobby uitoefenen en ze willen een persoonlijke beleving.

De top 3 vakantielanden van 2012 met aantal vakanties:
1. Duitsland 3.3 miljoen
2. Frankrijk 2.9 miljoen
3. België 1.9 miljoen

Overigens blijft Frankrijk tijdens de zomerperiode de populairste vakantiebestemming van de Nederlanders.

Verre vakantiebestemmingen
In 2012 zullen er iets minder verre vakanties ondernomen worden. De Verenigde Staten blijven met 410.000 vakanties ook in 2012 de absolute nummer 1 als verre vakantiebestemming. De Nederlandse Antillen (145.000) en Indonesië (104.000) komen respectievelijk op een tweede en derde plaats.