Antidepressiva stoppen kan!

In Nederland slikken meer dan een miljoen mensen antidepressiva. Waaronder 150.000 langdurig voor depressie om terugval te voorkomen. Uit nieuw onderzoek blijkt dat psychologische interventies als Preventieve Cognitieve Therapie en Mindfulness-Based Cognitieve Therapie een goed alternatief zijn voor antidepressiva.

Dit onderzoek, onder leiding van professor Claudi Bockting en dr. Josefien Breedvelt, beiden van Amsterdam UMC, is woensdag 19 mei 2021 gepubliceerd in JAMA Psychiatry.

Wetenschappelijk onderzoek

Samen met het internationaal consortium terugvalpreventie ITFRA vergeleken de onderzoekers antidepressiva doorslikken met het stoppen van antidepressiva met een psychologische behandeling. Deze studie gebruikte alle individuele patiënten informatie van onderzoeken wereldwijd.

Uitkomsten 

Wat bleek? Een psychologische behandeling tijdens het stoppen met antidepressiva beschermde even goed tegen terugval van depressie als het doorslikken van antidepressiva.

Onderzoeker Josefien Breedvelt: “Dit beschermende effect hangt niet af van bepaalde eigenschappen van patiënten, zoals de leeftijd of het aantal eerdere depressies. Terwijl klinische richtlijnen voor deze patiënten juist langdurig antidepressiva gebruik adviseren bij deze hoog risicopatiënten”.

Antidepressiva afbouwen

Deze bevindingen helpen behandelaren en patiënten die hun antidepressivum willen afbouwen.

Professor Claudi Bockting: “Dit onderzoek is van groot belang voor de (inter)nationale richtlijnen voor de behandeling van mensen die langdurig antidepressiva slikken maar een sterke wens hebben om af te bouwen”.

Vanaf nu hebben behandelaren en patiënten twee mogelijkheden om terugval na herstel van een depressie te voorkomen. Het blijven slikken van antidepressiva of een psychologische behandeling rond het afbouwen van antidepressiva na herstel.

De meest onderzochte behandelingen zijn Preventieve Cognitieve Therapie (PCT) en Mindfulness-Based Cognitieve Therapie (MBCT). 

Terugval voorspellen

De onderzoekers keken ook naar factoren die terugval voorspellen. Restklachten na herstel bleek een van de voorspellers. Deze mensen voelen zich beter dan tijdens hun depressie, maar zijn niet volledig opgeknapt. Dit komt vaak voor: bij ongeveer 30% van de mensen. Toch worden restklachten vaak niet behandeld.

De onderzoeksgroep start daarom een studie naar PCT gecombineerd met een computerspel. Het doel is dat deels herstelde mensen zo helemaal herstellen en terugval wordt voorkomen. Dat is zeker van belang voor deze groep mensen. 

Meer informatie

Plaats een reactie