Anticonceptie moet vooral gemakkelijk zijn volgens Nederlandse vrouwen

Voor de meeste Nederlandse vrouwen (53%) is gemak de belangrijkste keuzefactor bij het kiezen van de juiste anticonceptiemethode. Zij komen voor advies over anticonceptie het liefst bij de huisarts: 62% van de vrouwen gaat het eerst naar de huisarts met vragen over anticonceptie. Dit blijkt uit onderzoek van Peil.nl onder ruim duizend Nederlandse vrouwen tot veertig jaar, in opdracht van Anticonceptie.nl. Huisartsen merken dat de zomer hét moment is dat vrouwen een nieuwe anticonceptiemethode overwegen, waarbij dat regelmatig betekent dat er voor een andere methode wordt gekozen.

Switchen in de zomer
De pil is nog steeds de populairste anticonceptiemethode: 45% van de Nederlandse vrouwen tot veertig jaar maakt hier gebruik van. De pil wordt gevolgd door het hormoonspiraaltje (8%), condoom (7%) en de anticonceptiering (6%). In de leeftijdsgroep van 18 – 30 jaar is de anticonceptiering de meest gekozen methode na de pil. Het hormoonspiraaltje wordt na de pil het meest gebruikt in de leeftijdsgroep van 30 – 40 jaar. Ruim een kwart van de vrouwen zegt zich helemaal niet bewust bezig te houden met de vraag welke anticonceptiemethode het beste bij haar past. Dit geldt echter wel voor hoogopgeleiden, die meer bezig zijn met switchen: 11% zegt zich te oriënteren op een andere methode. Mevrouw Hiemstra is huisarts en zegt: “Het percentage switchers zal de komende tijd alleen nog maar toenemen. Ik merk ieder jaar dat de zomer hét moment is dat mensen hun anticonceptie heroverwegen en willen overstappen naar een andere methode. Het mooie weer en de zomervakantie zetten vrouwen duidelijk aan het denken.”

Hiemstra vindt de resultaten opvallend: “De meeste vrouwen gebruiken de pil, maar tegelijkertijd vindt de meerderheid gemak (53%) heel belangrijk. Dit terwijl de pil niet het meest gemakkelijk in gebruik is. Hetzelfde geldt voor de hoeveelheid hormonen in het middel.” Veertig procent geeft aan niet te veel hormonen binnen te willen krijgen, terwijl de pil juist redelijk veel hormonen bevat in vergelijking met andere methoden. “Daarnaast vind ik het opvallend dat zeven procent van de vrouwen enkel een condoom gebruikt”, vertelt Hiemstra. “Een condoom alleen is minder betrouwbaar, waardoor de kans op een ongewenste zwangerschap groter is.”

Als vrouwen advies willen over anticonceptie, stappen zij het eerst naar de huisarts (62%), gevolgd door surfen op internet (36%) en vriendinnen (27%). De meeste Nederlandse vrouwen tot veertig jaar hebben in hun leven twee verschillende anticonceptiemethoden gebruikt (42%). 36% van de vrouwen heeft ervaring met één methode. Er zijn vrouwen die veel switchen: vier procent zegt meer dan vijf verschillende manieren van anticonceptie te hebben gebruikt.

Anticonceptie Matchmaker
Om vrouwen te helpen bij het maken van een keuze voor het anticonceptiemiddel dat het beste bij hen past is er de Anticonceptie Matchmaker. Dit is een digitale test waar vrouwen kunnen zien welke anticonceptiemethode het beste aansluit bij hun specifieke behoeften, levensstijl of levensfase. Elke methode heeft zijn eigen voor- en nadelen. Het gaat erom dat de vrouw kiest voor een methode die bij haar past. De Anticonceptie Matchmaker is sinds de introductie in juni 2009 al bijna 100.000 keer gebruikt. Uit onderzoek van VWB Intermedical blijkt dat de meeste bezoekers op de site komen omdat zij op zoek zijn naar een nieuwe anticonceptiemethode. Veel vrouwen (63%) geven aan binnen twee maanden na bezoek aan anticonceptie.nl naar de huisarts te gaan.

Daarnaast is er een website www.anticonceptie.nl die een compleet overzicht geeft van alle methoden van anticonceptie, zowel de meer traditionele middelen als de moderne methoden. De laatste jaren zijn vooral producten ontwikkeld waarmee vrouwen, net als bij de pil, op elk moment zelf kunnen beslissen wanneer ze willen beginnen en stoppen. Deze producten zijn gemakkelijker in het gebruik en geven minder kans op fouten (zoals bijvoorbeeld het vergeten van de pil), omdat men er niet meer dagelijks aan hoeft te denken. Voorbeelden hiervan zijn de anticonceptiering en de anticonceptiepleister. Alle verschillende methoden van anticonceptie zijn te bekijken op de websitel. Daar kan ook de Anticonceptie Matchmaker gedaan worden.

Plaats een reactie