Antibiotica aan te bevelen na tekenbeet?

Het aantal mensen dat zich bij de huisarts meldt met de ziekte van Lyme als gevolg van een tekenbeet is de afgelopen 15 jaar verdrievoudigd tot 22.000 per jaar.

Tekenstadia, Fedor GassnerVan links naar rechts de larve, nimf, mannetje en het vrouwtje van de schapenteek. Fotograaf: Fedor Gassner.

Een mogelijke preventieve activiteit die kan worden toegepast in de huisartsenpraktijk is het toedienen van een eenmalige dosis antibiotica (profylaxe) direct na een tekenbeet.

Het is echter nog onduidelijk of de voordelen van het toedienen van antibiotica (minder ziekte van Lyme) opwegen tegen de nadelen (bijwerkingen antibiotica, overbehandeling).

Onderzoek
Het RIVM onderzoekt dit vraagstuk onder 2500 patiënten in een sinds april 2013 gestart onderzoek. Het onderzoek zal leiden tot concrete aanbevelingen voor de huisarts. Omdat het ‘tekenseizoen’ nadert, worden patiënten momenteel opgeroepen om mee te doen aan het onderzoek. Hiertoe worden patiënten met een tekenbeet gevraagd zich te melden via www.tekenradar.nl en de verwijderde teek op te sturen.

Meer informatie
– Project Tick Test & Prophylaxis Proof
Preventieprogramma 4
http://www.tekenradar.nl

Plaats een reactie