Anti-PLGF als kankertherapie

Wetenschappers verbonden aan VIB en K.U.Leuven hebben een nieuw anti-kankermechanisme ontrafeld, gebaseerd op het herstellen van bloedvaten in tumoren. De nieuwe strategie vermindert de uitzaaiing van kankercellen en verhoogt de efficiëntie van chemotherapie. Het recent ontdekte mechanisme biedt alternatieve mogelijkheden voor de behandeling van kanker.

De ontdekking is gebaseerd op het feit dat tumoren de groei van bloedvaten (angiogenese) stimuleren om aan voldoende zuurstof te geraken. Echter, omdat de bloedvaten in tumoren abnormaal zijn, geraakt chemotherapie niet tot bij de tumorcel en ontsnappen (metastazeren) kankercellen. De vorsers ontdekten dat het normaliseren van deze abnormale bloedvaten in tumoren door HRG (histidine-rijk glycoproteïne) voorkomt dat tumorcellen zich uitzaaien en dat de tumoren beter bereikbaar zijn voor chemotherapie. HRG induceert dit gunstig effect door de productie van de Placentale Groeifactor (PlGF) te onderdrukken. Anti-PlGF therapie wordt nu uitgetest als nieuw antikankermiddel door ThromboGenics in samenwerking met Roche.

Kanker en bloedvatvorming (of angiogenese)
Via onze bloedvaten wordt elk groeiend weefsel van zuurstof en voedingsstoffen voorzien. Tumoren groeien echter veel sneller dan normaal weefsel en hebben dus een grotere behoefte aan voedingsstoffen. Daarom gaan tumorcellen op een bepaald ogenblik groeifactoren aanmaken die de groei van nieuwe bloedvaten stimuleren. De gevormde bloedvaten hebben echter een abnormale vorm, waardoor het bloed slecht stroomt en de kankercellen weinig zuurstof ontvangen. Dit zuurstoftekort werkt uitzaaiing van de kankercellen in de hand en resulteert uiteindelijk in een kwaadaardige kanker. Daarenboven verstoort de abnormale vorm van de bloedvaten de aanvoer en efficiëntie van antikankergeneesmiddelen.

Traditionele anti-angiogene therapie
Traditionele anti-angiogene kankertherapie waarbij een groeifactor wordt uitgeschakeld en het zuurstoftekort bijgevolg nog groter wordt, kan de uitzaaiing van de tumor verergeren. Vandaar dat er recent ook meer aandacht gaat naar anti-angiogene therapieën die de bloedvaten naar het gezwel normaliseren. Op deze manier zou het zuurstoftekort verminderen, zodat kankercellen minder de neiging hebben om op reis te gaan naar elders in het lichaam en kunnen antikanker geneesmiddelen efficiënter worden aangevoerd.

Histidine-rijk glycoproteïne (HRG)

Charlotte Rolny, Max Mazzone en collega’s onderzochten onder leiding van Peter Carmeliet en in samenwerking met VIB-onderzoekers verbonden aan de Vrije Universiteit Brussel en collega’s uit Zweden welk mechanisme er schuilt achter de gekende antikankeractiviteit van het eiwit HRG. De resultaten van hun experimenten tonen aan dat HRG, een proteïne verspreid in de tumor stroma, over antikankeractiviteiten beschikt door tumorprogressie en -verspreiding te bestrijden, en normalisatie van tumorbloedvaten te bevorderen. De grondslag van deze acties is het vermogen van HRG om PlGF te onderdrukken. PlGF zorgt ervoor dat bloedvaten worden gevormd.

Op weg naar een alternatieve kankertherapie

Het ophelderen van het mechanisme achter de antikankeractiviteiten van HRG creëert nieuwe mogelijkheden voor de behandeling van kanker. Hoe groter een kankergezwel wordt, hoe meer zuurstof het nodig heeft. De gevormde tumorbloedvaten hebben echter een abnormale vorm, waardoor het bloed en de zuurstof slecht stroomt. Dit zuurstoftekort werkt uitzaaiing van kankercellen in de hand. Stimulatie van HRG in de tumor stroma bestrijdt tumorprogressie en verspreiding, daarnaast bevordert het ook normalisatie van tumorbloedvaten wat de efficiëntie van chemotherapie verhoogt. Bovendien ondersteunen deze data ook het uitschakelen van PlGF voor de behandeling van kanker.

Vragen
Dit onderzoek kan veel vragen kan oproepen. Gelieve het e-mailadres dat VIB hiervoor ter beschikking stelt te vermelden in uw bericht: patienteninfo@vib.be.

Relevante wetenschappelijke publicatie

Het onderzoek verschijnt in het toonaangevende tijdschrift Cancer Cell (Rolny et al., HRG inhibits tumor growth and metastasis by inducing macrophage polarization and vessel normalization through downregulation of PlGF). doi:10.1016/j.ccr.2010.11.009

Financiering
Swedish Cancer Society (3820-B04-09XAC), Swedish Research Council (K2005-32X-12552-08A), Wallenberg Scholar grant, the Swedish Cancer Society (CAN 2008/980), a European Research Council starting grant, the Belgian State–Federal Science Policy Office (IUAP06/30), a Fund for Scientific Research Flanders (F.W.O.) grant (G.0651.08), a Susan G. Komen grant (KG080498), Long-term structural funding–Methusalem funding from the Flemish Government, K.U.Leuven en VIB.

1 gedachte over “Anti-PLGF als kankertherapie”

Plaats een reactie