Anti-allergiemiddel Oralair 1e kortdurende sublinguale immunotherapie

Sinds 1 augustus jl. is het anti-allergiemiddel Oralair volledig vergoed verkrijgbaar. Door producent Stallergenes wordt het besluit tot vergoeding een doorbraak voor de allergiepatiënt genoemd. Eerder dit jaar kreeg Stallergenes toestemming om het geneesmiddel Oralair in Nederland te introduceren.

Oralair is een immunotherapie-tablet voor sublinguaal gebruik geschikt voor patiënten met rhinoconjunctivitis veroorzaakt door graspollen bij wie symptoombestrijding onvoldoende resultaat geeft. Het geneesmiddel is het eerste resultaat van het omvangrijke, en door Stallergenes geïnitieerde, Stalair- programma; een farmaceutisch en klinisch ontwikkelingsprogramma voor immunotherapie-tabletten.

Een van de speerpunten in het beleid van Stallergenes is innovatie. Als innovatieve leider in sublinguale immunotherapie investeert Stallergenes jaarlijks 21% van zijn omzet in research & development. Het bedrijf kent een lange geschiedenis van innovatie en onderzoek. Stallergenes komt voort uit het gerenommeerde Institut Mérieux dat eind jaren tachtig fuseerde met de allergiedivisie van Institut Pasteur.

De markt voor allergeenspecifieke immunotherapie is drastisch aan het veranderen. General manager Mark Hut zegt hierover: “De vraag naar evidence-based immunotherapie wordt steeds groter. Immunotherapie tabletten zoals Oralair zijn de enige producten waarbij de optimale allergeendosering voor zowel volwassenen als kinderen bestudeerd is. De introductie van Oralair en de grote investeringen in zowel basaal wetenschappelijk als klinisch onderzoek passen bij die veranderende vraag van de markt. Het besluit om dit kwaliteitsgeneesmiddel volledig te vergoeden is een logisch vervolg op deze ontwikkelingen”.

Vijf graspollen
Oralair is de enige immunotherapie-tablet die vijf graspollen bevat. De allergeensamenstelling van de tablet komt overeen met de natuurlijke blootstelling aan allergenen van graspollenallergie patiënten. Onderzoek heeft aangetoond dat Oralair klinisch relevante effectiviteit vertoond en veilig is. De resultaten zijn bereikt bij zowel volwassenen als kinderen met overgevoeligheden voor één of meerdere allergenen, met of zonder astma. Na de registratie en de succesvolle introductie in Duitsland is eind vorig jaar de Europese marketing autorisatie (aangevraagd via een zogenaamde Mutual Recognition Procedure (MRP)) toegekend voor volwassenen en kinderen.

Oralair is niet alleen patiëntvriendelijk vanwege het gebruiksgemak van de orale toediening in tabletvorm, maar ook door de korte behandelduur. In vergelijking met andere sublinguale producten wordt Oralair slechts kort gebruikt: vier maanden voor en gedurende het graspollenseizoen. Daarnaast sorteert Oralair al na een maand een afname van de allergie klachten. Bovendien kent de sneloplossende Oralair-smelttablet een korte instelfase en wordt goed verdragen.

Stalair onderzoeksprogramma

Binnen het Stalair-onderzoeksprogramma worden immunotherapie-tabletten met verschillende allergenen ontwikkeld. Voor Oralair loopt op dit moment nog een lange termijnstudie naar het blijvende effect na staken van de behandeling. Verder is in 2009 een positieve fase IIb/III studie afgerond voor Actair; een immunotherapie-tablet gericht op de bestrijding van allergische rhinitis bij volwassenen veroorzaakt door de huisstofmijt. De afronding van de fase III studie met kinderen is de volgende stap in de ontwikkeling van deze tablet. De Bet v1 tablet (recombinant berkenpollen) is onderzocht tijdens een positieve fase IIb/III klinische studie naar allergische rhinitis veroorzaakt door berkenpollen. Een bevestigende fase III studie wordt op dit moment voorbereid om Europese registratie bij de EMEA (European Medicines Agency) te verkrijgen.

Stallergenes is een Europees bio-farmaceutisch bedrijf, gespecialiseerd in de ontwikkeling van innovatieve immunotherapieën voor allergie-gerelateerde ziektes aan de luchtwegen, zoals rhinoconjunctivitis, allergische rhinitis en allergische astma. Stallergenes heeft de afgelopen 3 jaar jaarlijks minimaal 20% van zijn omzet geïnvesteerd in research & development voor de ontwikkeling van nieuwe therapeutische producten zoals sublinguale immunotherapie in tabletvorm. Meer dan een half miljoen patiënten is inmiddels behandeld met de immunotherapie producten van Stallergenes. Meer informatie over het bedrijf is te vinden op www.stallergenes.nl.

Plaats een reactie