Anniek Pheifer en Pepijn Gunneweg zingen over lentekriebels

Juffen en meesters in het basisonderwijs opgelet! De vrolijke projectweek ‘Week van de Lentekriebels’ bestaat in 2015 alweer 10 jaar. Daarom komt initiatiefnemer Rutgers WPF, kenniscentrum seksualiteit, met een speciaal Lentekriebellied gezongen door Pepijn Gunneweg (presentator BZT show en Klokhuis) en Anniek Pheifer (Klokhuis en Het Nationale Toneel).

Het lied gaat over verliefd zijn en verkering vragen én knalt bij de landelijke opening op maandag 16 maart 2015 voor het eerst de klaslokalen in.

De Week van de Lentekriebels wordt van 16 t/m 20 maart 2015 voor de tiende keer georganiseerd door Rutgers WPF samen met alle GGD-en in Nederland. Tijdens de Week van de Lentekriebels geven basisscholen in groep 1 t/m 8 les over de thema’s relaties en seksualiteit, passend bij de leeftijd en belevingswereld van de kinderen. In 2015 gaat de projectweek voor het eerst naar het buitenland, want ook basisscholen in Engeland en Curaçao doen mee.

Anniek Pheifer, Pepijn Gunneweg, Week van de Lentekriebels
Anniek Pheifer en Pepijn Gunneweg tijdens de Week van de Lentekriebels 2015.

Nog meer
De Week van de Lentekriebels pakt in het jubileumjaar ook uit met een nieuwe speciale toolkit met allerlei ideeën voor activiteiten voor in de klas. Ook kunnen leraren nieuwe feestelijke gadgets als hartjesslingers, ballonnen, plaktatoeages en knipperende hartjes bestellen. Sinds een jaar is er een vragenbox voor in de klas beschikbaar, zodat kinderen anoniem hun vraag over verliefdheid, verkering en puberteit kunnen stellen. Zo weten leerkrachten welke vragen er spelen en kunnen zij daar hun lessen op aanpassen. Ook is er een lesbrief over seksuele diversiteit beschikbaar met tips om dit thema bespreekbaar te maken in de klas.

Over de Week van de Lentekriebels
Tijdens de Week van de Lentekriebels gaat het in groep 1 t/m 8 over onder meer over kriebels in je buik, vriendschap, weerbaarheid, respect voor een ander en waar baby’s vandaan komen. Dat gebeurt op een manier, die bij de leeftijd en de belevingswereld van de kinderen past en aansluit bij hun relationele en seksuele ontwikkeling. Ook krijgen leerlingen de kans om positieve normen en waarden te ontwikkelen met respect voor diversiteit.

Week van de Lentekriebels 10 jaar

Leerkrachten kunnen tijdens de Week van de Lentekriebels gebruik maken van het lespakket Relaties & Seksualiteit van Rutgers WPF.

Als kinderen, zowel thuis als op school, worden ondersteund in een gezonde seksuele ontwikkeling, leren zij gezondere keuzes maken, beter hun wensen en grenzen aangeven en worden ze weerbaarder. De overheid steunt deze lessen: seksualiteit en seksuele diversiteit zijn begin december 2012 toegevoegd aan de kerndoelen van het basisonderwijs. Alle basisscholen zijn nu verplicht hier aandacht aan te besteden.

Meer informatie: www.weekvandelentekriebels.nl

Plaats een reactie