Anne Goossensen benoemd tot hoogleraar Presentie en geestelijke gezondheidszorg

De Universiteit van Tilburg heeft dr. Anne Goossensen met ingang van 16 augustus 2010 benoemd tot (deeltijd-)hoogleraar Presentie en geestelijke gezondheidszorg. Binnen de Faculteit Geesteswetenschappen zal zij onderzoek gaan verrichten naar de toepassing van de zogenaamde presentietheorie in de GGZ. De leerstoel is gevestigd door de Stichting Maatschappelijke Activering (SMA).

In de presentietheorie, een theorie van de Tilburgse hoogleraar Andries Baart op het gebied van de zorgethiek die de laatste jaren school maakt, staan aandacht en toewijding aan de zorgbehoevende centraal. Daarmee zet de theorie zich af tegen een verzakelijkte, marktgerichte en op productie georiënteerde zorgverlening. De presentietheorie wordt onder meer toegepast in het project ‘Menslievende zorg’ van de Universiteit van Tilburg en het St. Elisabeth ziekenhuis te Tilburg. Anne Goossensen zal gaan onderzoeken hoe deze benadering kan worden toegepast binnen de geestelijke gezondheidszorg. Zij richt zich op de GGZ in het algemeen, maar ook op specifieke doelgroepen zoals verslaafden in de laagdrempelige opvangcentra en mensen met het syndroom van Korsakov. Het Korsakov Kenniscentrum en andere partners sponsoren de leerstoel vanwege het maatschappelijke belang van de presentietheorie in de zorg en vanwege de noodzaak van kennisontwikkeling met betrekking tot Korsakovzorg. Het gaat dan om verdere theoretische uitwerking, toepassingsmogelijkheden en het vaststellen van effecten.

Dr. M.A. (Anne) Goossensen (1966) studeerde klinische psychologie aan de Universiteit Utrecht met als specialisatie verslavingszorg (1988-1992) en promoveerde in 1997 aan het Instituut voor Verslavingsonderzoek van de Erasmus Universiteit. In 1999 ontving ze voor dat onderzoek de Volksgezondheidsprijs van de Vereniging voor Volksgezondheid en Wetenschap. Ze werkte van 1998-2002 bij het Trimbos-instituut als programmahoofd ‘Zorgprogramma’s en richtlijnen’. Van 2003 tot 2007 was ze universitair docent Kwaliteit van Zorg bij het Instituut Beleid en Management Gezondheidszorg van de Erasmus Universiteit en sinds 2007 is ze lector Verslavingszorg bij de Hogeschool INHolland te Den Haag. Ook heeft ze de wetenschappelijke lijn van het het Korsakov Kenniscentrum uitgezet; een samenwerkingsverband van meer dan 10 ouderenzorg instellingen. De leerstoel Presentie en geestelijke gezondheidszorg wordt gevestigd bij het departement Cultuurwetenschappen van de Faculteit Geesteswetenschappen van de UvT.

1 gedachte over “Anne Goossensen benoemd tot hoogleraar Presentie en geestelijke gezondheidszorg”

Plaats een reactie