Anna Reynvaan Wetenschapsprijs naar NIVEL-onderzoeker Patriek Mistiaen

NIVEL-onderzoeker Patriek Mistiaen wint de Anna Reynvaan Wetenschapsprijs 2010 voor zijn artikel over onderzoek naar Australische medische schapenvachten tegen decubitus. Het onderzoek is uitgevoerd met subsidie van ZonMw-Doelmatigheid.

Mistiaen en collega’s onderzochten het effect van Australische medische schapenvachten op doorliggen (decubitus). Doorliggen komt veel voor in Nederlandse verpleeghuizen. Als patiënten bedlegerig zijn, kunnen wonden ontstaan op de plaatsen met grote druk. Van de patiënten die op een Australische Medische Schapenvacht lagen, kreeg 9% decubitus. In de controlegroep die de gebruikelijke zorg kreeg, was dit 15%. Het doorliggen verminderde dus met 40%.

De landelijke richtlijn decubitus ontraadt het gebruik van traditionele schapenvachten vanwege problemen met de hygiëne of te weinig drukregulerende eigenschappen. De Australische Medische Schapenvacht heeft deze nadelen niet. De vacht is zo geprepareerd dat deze meerdere malen op 80 graden is te wassen met behoud van de natuurlijke drukregulerende eigenschappen.

De onderzoekers volgden 30 dagen lang twee groepen van elk bijna 300 patiënten vanaf hun opname in het verpleeghuis. Eén groep kreeg een Australische Medische Schapenvacht. De andere groep kreeg de gebruikelijke behandeling. De patiënten werden dagelijks gecontroleerd op decubitus aan de stuit, de meest voorkomende doorligplek.

Anna Reynvaan prijs
Het AMC stelt jaarlijks twee Anna Reynvaan Prijzen van 5000 euro beschikbaar. De prijzen gaan vergezeld van een sculptuur. De Wetenschapsprijs, mede mogelijk gemaakt door het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde (NTvG), gaat naar de beste wetenschappelijke publicatie van een verpleegkundige. Het NTvG beoordeelt het winnende artikel tevens op geschiktheid voor dubbelpublicatie in het tijdschrift. De Praktijkprijs, mede mogelijk gemaakt door V&VN, gaat naar het beste verpleegkundige initiatief om de patiëntenzorg te verbeteren.

Voor zowel de Praktijkprijs als de Wetenschapsprijs worden drie inzenders genomineerd. De winnaars zijn bekendgemaakt tijdens de Anna Reynvaan Lezing op 20 mei. De prijzen zijn bedoeld voor een studiereis of stage. Met de instelling van deze prijzen wil het AMC duidelijk maken dat verpleegkundige initiatieven niet alleen belangrijk zijn voor de ontwikkeling van het vakgebied, maar bovendien dat deze initiatieven gezien en gewaardeerd worden.

Het winnende artikel is:
Mistiaen, P.; Francke, A.; Achterberg, W.; Ament, A.; Halfens, R.; Huizinga, J.; Post, H.; Spreeuwenberg, P. Australische medische schapenvacht effectief bij de preventie van stuitdecubitus. Tijdschrift voor Ouderengeneeskunde, (2009), nr. 5, p. 186-190.

Plaats een reactie