Angst voor eten

We moeten ons niet zo druk maken over te vet, te zout of te veel eten. We komen geen hap tekort en het feit dat een aantal mensen last heeft van zwaarlijvigheid, betekent niet dat te dik zijn een gevaar vormt voor de hele samenleving.

Met die stelling schudt Rob Lyons, adjunct-hoofdredacteur van het kritische Britse internettijdschrift Spiked de westerse wereld én de bezoekers van Bessensap wakker. Bessensap is de jaarlijkse ontmoeting tussen pers en wetenschap en vindt plaats op 4 juni 2012 in het Museon in Den Haag.

In zijn boek Panic on a Plate schrijft Lyons over de westerse, volgens Lyons zwaar overdreven, voedselangsten en hun dieper liggende maatschappelijke oorzaken.

In zijn keynote-speech op Bessensap onderzoekt Lyons waarom we zo in paniek raken van voedsel, en welke rol de wetenschap en journalistiek spelen bij het creëren van die voedselobsessies.

Bessensap
De lezing van Rob Lyons is de aftrap van het evenement Bessensap. Tijdens Bessensap presenteren wetenschappers hun nieuws aan journalisten. Bessensap brengt journalisten, redacteuren, voorlichters en onderzoekers bij elkaar om het beste onderzoeksnieuws te verspreiden. Aanmelden kan via www.nwo.nl/bessensap, toegang is gratis.

De Bessensapredactie heeft ruim veertig onderzoekers uit het gehele wetenschappelijk spectrum geselecteerd om hun nieuws te komen presenteren. Onderwerpen als geheugenimplantatie, CO2 als groene brandstof, een aanval van kosmische gammaspinnen en Twitter in de Tweede Kamer komen tijdens de verschillende lezingen aan bod.

Bekendmaking laureaten NWO-Spinozapremies 2012
Bessensap wordt afgesloten met de bekendmaking van de laureaten van de NWO-Spinozapremies 2012. De NWO-Spinozapremie is met 2,5 miljoen euro de hoogste Nederlandse onderscheiding in de wetenschap. NWO reikt de NWO-Spinozapremies jaarlijks uit aan vier Nederlandse onderzoekers uitgereikt die tot de absolute wereldtop behoren.

NWO organiseert Bessensap samen met de Vereniging van Wetenschapsjournalisten in Nederland en de Nederlandse Vereniging van Journalisten.

Plaats een reactie