Angela Groothuizen heeft vrijdagochtend 27 april 2012 in de Beurs van Berlage in Amsterdam een Koninklijke onderscheiding ontvangen. De zangeres, presentatrice en coach is benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau. Angela Groothuizen kreeg het lintje voor haar uitzonderlijke betrokkenheid met goede doelen in binnen- en buitenland.
Belangeloze inzet
De lijst van goede doelen die Angela Groothuizen in de loop van de jaren heeft ondersteund is lang. Sinds de jaren ‘90 zet ze zich belangeloos in voor organisaties als KWF Kankerbestrijding, Amnesty International, Unicef, Mama Cash, Aids Fonds en STOP AIDS NOW!. Maar ook kleinere organisaties als Stichting Tante Lenie en Stichting SAM konden op haar steun rekenen. Televisieproducent John de Mol: Ik ken Angela al tientallen jaren als een groot vakvrouw. Bovendien weet ik dat zij een aanzienlijk deel van haar talenten en van haar tomeloze energie inzet voor mensen die minder bevoorrecht zijn en voor doelen die dat waard zijn.
Benefietkoningin
Het televisieprogramma ‘De Uitdaging’ dat tot 1998 loopt is Angela Groothuizen dan ook op het lijf geschreven. In elk van de 39 afleveringen wordt een bijzonder project voor een goed doel gerealiseerd. Een speciale Uitdaging voor Angela Groothuizen is de renovatie van een weeshuis voor 72 meisjes in Roemenië. Angela wordt geraakt door de trieste levensomstandigheden in het weeshuis. Samen met haar coach Judith organiseert ze – geheel buiten de productie om – kleding, speelgoed en kinderhorloges voor de kinderen. Door ‘De Uitdaging’ wordt Angela Groothuizens naam aan veel goede doelen verbonden. Omdat zij vaak gehoor geeft om iets voor deze doelen te doen, krijgt zij in de pers zelfs de eretitel ‘Benefietkoningin’.
Mensenrechten
Angela Groothuizen neemt in het kader van het 75-jarig jubileum van de AVRO een wel heel bijzondere Uitdaging aan: in een paar maanden tijd moet ze voor Amnesty International 1 miljoen handtekeningen ophalen om aandacht te vragen voor de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens. Eduard Nazarski directeur van Amnesty International: Op de slotavond om 20.00 uur werd zij prime time, eerste item in het NOS journaal, overvallen met de melding dat er inmiddels ruim 3 miljoen handtekeningen waren ingezameld. Zo’n grote uitdaging was nog niet eerder in zo’n korte tijd gehaald in Nederland.
Aidsbestrijding
De strijd tegen aids is door de jaren heen een rode draad geweest in Groothuizens werk voor goede doelen. Dat begint al in 1992 als zij het allereerste ‘AmsterdamDiner’ presenteert. In die tijd is het – vanwege het taboe op aids – bijzonder moeilijk om op de steun van bekende Nederlanders te rekenen. Angela heeft ons juist altijd zeer openlijk ondersteund, zegt Robert Weyhenke, directeur van AmsterdamDiner. Tegenwoordig is Angela Groothuizen ambassadeur van STOP AIDS NOW!. Vorig jaar heeft ze een bezoek gebracht aan aidsprojecten in Ethiopië. Directeur Louise van Deth staat er versteld van hoe snel Angela Groothuizen doorziet waar het om gaat binnen de aidsbestrijding. Wij kunnen ons geen betere ambassadeur voorstellen dan Angela. Ik heb Angela leren kennen als een echte wereldverbeteraar en idealist. Ik vind dat zij met recht “de vrouw met het grootste hart van Nederland” genoemd mag worden.
Strijd tegen kanker
Ook KWF Kankerbestrijding neemt in de lijst van goede doelen een bijzondere plek in. In 2009 wordt bij vriendin en ex-Dolly Dot Ria Brieffies kanker vastgesteld. Angela neemt belangeloos een radiocommercial voor KWF Kankerbestrijding op en wordt in oktober 2010 het gezicht van de borstkankermaand. In deze periode krijgt het fonds er 50.000 nieuwe donateurs bij. Ook de inkomsten van haar lied “Niets Blijft” gaan naar de organisatie. Tijdens de campagne was niets haar te veel gevraagd. Ze heeft zichzelf voor meer dan de volle honderd procent ingezet in de strijd tegen borstkanker omdat ze oprecht betrokken is bij kankerpatiënten. Angela heeft ons laten zien dat zij een grote persoonlijkheid is met een warm hart waarin voor veel mensen plek is, zegt Helmi Speijkers van KWF Kankerbestrijding.