Amsterdamse bejaarden verzorgd door onervaren ROC leerlingen

Nederland vergrijst, de ouderenzorg wordt onbetaalbaar en er zijn te weinig handen aan het bed. Vooral jongeren staan niet bepaald in de rij om in bejaardenhuizen te werken. Het ROC van Amsterdam en de OsiraGroep starten daarom in 2010 met een experiment. NCRV Dokument Voor de Leeuwen laat zien hoe bejaarden in het ouderenzorgcentrum De Rietvinck in de Amsterdamse Jordaan worden geholpen en verzorgd door uitsluitend onervaren leerlingen van het ROC. De leerlingen worden door een werkcoach begeleid, maar staan er vaak helemaal alleen voor.

NCRV Dokument Voor de Leeuwen, maandag 12 september 2011, 22:55 uur, Nederland 2

Purnall, leerling van het ROC van Amsterdam die afscheid neemt van meneer Suurhoff.

Marius, Purnall en Fatima krijgen vanaf hun eerste werkdag te maken met heftige emoties en moeilijke situaties op de afdeling. De bejaarde meneer Suurhoff is een erudiete en welbespraakte man. Hij kan niet meer lopen en heeft het er zwaar mee dat hij zo hulpbehoevend is geworden. Hij mist de gezelligheid en het contact met andere mensen. Marius gaat in het bejaardenhuis op zoek naar een lotgenoot die met meneer Suurhoff een borreltje wil drinken.

Mevrouw Müller met leerlingen van het ROC van Amsterdam.

Mevrouw Müller heeft artrose en longemfyseem, en bovenal heeft ze een scherpe tong. Het ene moment zorgt ze met haar Amsterdamse humor en directheid voor een hoop pret en het andere moment scheldt ze iedereen de huid vol. Fatima kan daar goed mee omgaan. Tussen de twee ontstaat een hechte band.

Purnall heeft moeite met de werkdruk op de afdeling. Hij komt vaak te laat en kleedt zich niet volgens de afspraken. Hij krijgt een waarschuwing, als hij niet beter zijn best doet, dan kan hij vertrekken.

Mevrouw Schijffelen komt vol goede moed in haar nieuwe bejaardenwoning. Maar als haar man overlijdt geeft ze de moed op. De leerlingen zien haar onder hun goede zorg langzaam wegvallen. Als ze sterft hakt dat er enorm in bij de leerlingen. Marius heeft het er extra moeilijk mee, want hem wordt verweten dat hij niet goed voor haar heeft gezorgd.

Een week later overlijdt ook mevrouw Wijnberg. De familie dient een klacht bij de OsiraGroep in wegens nalatigheid. De klacht wordt niet gegrond verklaard, maar de schrik zit er bij de leerlingen goed in.

De beroepsopleidingen in het MBO streven naar vergaande integratie van de opleiding met de werkvloer. Maar hoever kun je hiermee gaan in de ouderenzorg? Is het reëel dat wij van zeer jonge en onervaren mensen verwachten dat zij het maatschappelijk probleem van het personeelstekort in de zorg oplossen?

NCRV Dokument Voor de Leeuwen is een productie van Bosch Film. Regie: Julia von Graevenitz.

Plaats een reactie