Amsterdam University Press lanceert Europese Open Access-bibliotheek

Amsterdam University Press lanceert de Europese Open Access-bibliotheek OAPEN library: meer dan 650 wetenschappelijke monografieën van 17 Europese uitgevers vrij toegankelijk.

In de opmars naar de internationale Open Access Week presenteert Amsterdam University Press, coördinator van het platform Open Access Publishing in European Networks, komende week op de Frankfurter Buchmesse de OAPEN Library, de eerste internationale collectie van vrij toegankelijke ‘open access’ academische monografieën in Europa. De OAPEN library is te vinden op www.oapen.org (vanaf woensdag 6 oktober).

Op de OAPEN library staan bij lancering meer dan 650 ‘peer reviewed’ boeken van 17 uitgevers in Europa online: van Amsterdam University Press, Manchester University Press, Universitätsverlag Gottingen, Firenze University Press, Museum Tusculanum Press, Brill Uitgevers, Huygens Instituut, Leiden University Press, Aksant Academic Publishers, Aarhus University Press, Hamburg University Press, KIT Scientific Publishing, Kassel University Press, DANS uitgevers, Aalborg University Press en KITLV Press.

Amsterdam University Press is voorloper op het gebied van Open Access-uitgeven van boeken in de geestes- en sociale wetenschappen en publiceert al geruime tijd de meeste van haar wetenschappelijke uitgaven in een vrij toegankelijke digitale omgeving. Zie voor meer informatie www.aup.nl.

De presentatie van de OAPEN library-website vindt plaats op woensdag, 6 oktober, van 12 – 13 uur in Hall 4.2 – C 1433 (Education Hot Spot stage) op de Frankfurter Buchmesse.

Het is natuurlijk geen toeval dat gekozen is voor lancering van de OAPEN library op de Frankfurter Buchmesse, de oudste en grootste internationale boekenbeurs ter wereld. Wij presenteren daar tevens een nieuw uitgeefmodel voor academische boeken, gebaseerd op Open Access publiceren van academische informatie. Amsterdam University Press gelooft dat het Open Access-businessmodel en de OAPEN Library zullen bijdragen aan een nieuwe toekomst van de academische monografie in een digitaal tijdperk. Nu NWO en de KNAW in Nederland ook gelden beschikbaar stellen voor Open Access-publicaties van Nederlands onderzoek, verwachten OAPEN en Amsterdam University Press een versnelling van de ontwikkeling naar een Open Access ontsluiting van alle wetenschappelijk onderzoek in Nederland en daarbuiten.

Plaats een reactie