Amsterdam Institute for Global Health and Development van start

In aanwezigheid van Prins Friso en Prinses Mabel van Oranje-Nassau wordt vandaag het Amsterdam Institute for Global Health and Development geopend. Het instituut, dat onder leiding staat van de bekende aidsexpert en AMC-hoogleraar Joep Lange, bundelt de expertise van afdelingen van een aantal universiteiten en organisaties op het gebied van ontwikkelingssamenwerking. Doel is bij te dragen aan een duurzame levering van kwalitatief goede gezondheidszorg in ontwikkelingslanden.

De officiële opening vindt plaats in de Aula van de Universiteit van Amsterdam. Traditioneel ligt de focus van gezondheidszorg in ontwikkelingslanden op de bestrijding van infectieziekten. In het Afrika ten zuiden van de Sahara komen inmiddels echter ook niet-overdraagbare aandoeningen als hoge bloeddruk of suikerziekte steeds vaker voor. Die worden veelal niet of slecht behandeld. Vandaar dat het instituut een breder gezondheidspectrum bestrijkt dan voorheen gebruikelijk was. Ook is een samenwerking aangegaan met ontwikkelingseconomen om het verband tussen gezondheid, gezondheidszorg en sociaal-ecomonische omstandigheden te onderzoeken en om wetenschappelijk vast te stellen of de bevolking daadwerkelijk profijt heeft van diverse projecten.

Het Amsterdam Institute for Global Health and Development (AIGHD) koppelt wetenschappelijk onderzoek op het gebied van global health direct aan de praktijk en begeeft zich daarbij zowel op medisch als op sociaal-economisch gebied. Onder de vlag van het AIGHD werken verschillende afdelingen van het AMC en verschillende aan het AMC gelieerde instellingen: de stichting Pharmaccess, het Health Insurance Fund, het Investment Fund for Health in Africa, de Health(e)Foundation en het Medical Credit Fund. Andere deelnemers zijn het Amsterdam Institute for International Development (van de Vrije Universiteit en de Universiteit van Amsterdam), het Koninklijk Instituut voor de Tropen, HealthNet TPO, het KNCV Tuberculosefonds, de stichting HIV Monitoring, het Centre for Global Health and Inequity (UvA) en het Athena Instituut (VU). Ook wordt er samengewerkt met een aantal instituten in ontwikkelingslanden, Europa en de VS.

Tot de deskundigen die tijdens de openingsplechtigheid spreken, behoren Babatunde Osotimehin (minister van Volksgezondheid van Nigeria), Michel Kazatchkine (Executive Director van het Global Fund to Fight AIDS, TB and Malaria in Geneve, Zwitserland), prof. Peter Piot (directeur van het Institute for Global Health van het Imperial College, Londen, GB) en Helen Rees (directeur van de Reproductive Health and HIV Research Unit van de Universiteit van Witwatersrand in Johannesburg, Zuidafrika), specialist op het gebied van het gedrag van adolescenten.

Plaats een reactie