Amphia Ziekenhuis levert bijdrage aan wetenschappelijk onderzoek

Als een van de grootste ziekenhuizen in Nederland levert het Amphia Ziekenhuis een actieve bijdrage aan het verbeteren van de gezondheidszorg in Nederland. Via studies en medisch wetenschappelijke onderzoek spannen artsen en arts-assistenten van het Amphia zich hier dagelijks voor in. Een van hen is Alexander te Slaa. Hij promoveert 24 maart 2011 op een onderzoek naar het verbeteren van de kwaliteit van zorg na een vaatoperatie in het been.

Vanaf 2007 werkt Alexander te Slaa als arts-assistent in het Amphia Ziekenhuis. Hier deed hij zijn eerste werkervaringen op. Hij werkt nu in Amphia in het kader van zijn opleiding tot chirurg. Gemotiveerd en geïnspireerd door zijn opleider en co-promotor Dr. Lijckle van der Laan, chirurg in Amphia, deed hij er de afgelopen drie jaar ook wetenschappelijk onderzoek. De schaalgrootte van Amphia zorgde ervoor dat hij voor zijn promotieonderzoek meer dan honderd patiënten kon volgen en analyseren, die in het Amphia een vaatoperatie in het been ondergingen vanwege een ernstige vorm van vaatlijden. Bij deze operatie wordt een verstopte beenslagader omgeleid. Zijn promotieonderzoek laat zien dat goed gebruik van compressiekousen na deze operatie leidt tot minder vochtophoping (oedeem) in de benen. Het gebruik van compressiekousen na een vaatoperatie lijkt dan ook de aangewezen methode om oedeem te behandelen. Patiënten die deelnamen aan het onderzoek gaven aan, dat ze na afloop van de operatie verbetering in kwaliteit van leven voelden.

Dr. Hans Meij, lid Directiecomité van Amphia: “Wetenschap vraagt om professionaliteit en innovatief vermogen. Daarom leiden wij in Amphia studenten op tot arts en groeien jonge artsen uit tot deskundige specialisten. Kennis van onderzoek en het verrichten ervan zijn in dat kader een nadrukkelijk onderdeel van de opleiding. Dit alles doen wij in Amphia niet voor niets. De kwaliteit van de gezondheidszorg in Nederland is al op een hoog niveau, maar het kan en moet nog beter. Ziektebeelden ontwikkelen zich en dagelijks komen er nieuwe aandoeningen bij. Dat vraagt om een continue alertheid en gedrevenheid van professionals. Die deskundigheid hebben wij in huis, stimuleren en benutten wij, zodat we met elkaar onze patiënten nog betere zorg kunnen garanderen en voor jonge, gedreven professionals een interessante werkgever zijn”.

Het Amphia Ziekenhuis Breda/Oosterhout is een van de 27 Topklinische Opleidingsziekenhuizen (STZ) in Nederland. Om nu en in de toekomst topklinische zorg te kunnen bieden, besteedt Amphia veel aandacht aan deskundigheidsbevordering en het opleiden van medewerkers, zowel voor de medische basisopleiding als de medisch specialistische vervolgopleidingen.

Het proefschrift van Te Slaa is verspreid onder Nederlandse vaatchirurgen en vooraanstaande vaatchirurgen in het buitenland. Daarnaast heeft het tot publicaties geleid in wetenschappelijke tijdschriften en is het gepresenteerd op de ‘Chirurgendagen 2010’ en de ‘Vaatdagen 2010’.

Plaats een reactie