Amphia Ziekenhuis introduceert persoonlijk informatiedossier mammacare

Het Amphia Ziekenhuis biedt patiënten van het Amphia Borst Centrum sinds kort een persoonlijk informatiedossier. Met dit dossier wil Amphia de schriftelijke informatievoorziening voor mammacare patiënten zo goed mogelijk laten aansluiten op het individu en de patiënt optimaal en actief betrekken bij het behandelproces.

Borstkanker is de meest voorkomende vorm van kanker bij vrouwen in Nederland. 1 op de 8 vrouwen krijgt ermee te maken. In de afgelopen twintig jaar is het aantal nieuwe patiënten met borstkanker jaarlijks met ongeveer 25% gestegen. Ook in Amphia is deze stijgende lijn te constateren. Steeds meer vrouwen worden door de huisarts doorverwezen naar het ziekenhuis. Samen met het Instituut Verbeeten werkt Amphia hard aan efficiënte behandelmethodieken: zij hebben inmiddels een vestiging op het terrein van het Amphia Ziekenhuis. Met de komst van het persoonlijk informatiedossier is nu ook met de voorlichting een grote stap voorwaarts gezet.

Op het moment dat de diagnose borstkanker is gesteld, ontvangt elke patiënt het persoonlijk informatiedossier: een map met informatie die op dát moment voor dié specifieke patiënt van toepassing is. Door de informatie op maat aan te bieden, wil het ziekenhuis de patiënt optimaal faciliteren bij het nemen van beslissingen in de verschillende fasen van het behandelproces. Daarnaast biedt het dossier patiënten de gelegenheid om alle relevante informatie nog eens rustig na te lezen en te delen met bijvoorbeeld familieleden. In de map kan een patiënt bovendien aantekeningen maken en vragen noteren ter voorbereiding op een afspraak met een hulpverlener.

Het optimaliseren en uitbreiden van de informatievoorziening voor borstkankerpatiënten loopt vooruit op de ambitie van het Amphia Ziekenhuis om zich mede te ontwikkelen tot het Oncologisch Centrum voor Zuidwest Nederland.

Plaats een reactie