Amerikaanse tiener ontwikkelt betaalbare test voor alvleesklierkanker

De 16-jarige Jack Andraka was dinsdag 2 april 2013 op uitnodiging van Singularity University NL in Rotterdam. Tijdens een bijeenkomst in het Stadhuis vertelde hij, net als tijdens TED 2013 in Long Beach, over zijn uitvinding: een test die snel en goedkoop alvleesklierkanker kan opsporen.

In een vraaggesprek na de bijeenkomst was er gelegenheid om deze bijzondere jongeman een aantal vragen te stellen.

Jack AndrakaJack Andraka geboren op 8 januari 1997.

 • Wat is de diepere reden voor je onderzoek naar testen voor de opsporing van kanker?

“De gelegitimeerde reden is dat ik al een tijd geïnteresseerd ben geweest in wetenschap. Waarom ik in het lab werkte was het feit dat 100 mensen elke dag overleden aan alvleesklierkanker. Dus de uitdaging was om te kijken hoe die 100 levens gered konden worden. De reden voor dit project was de dood van een goede familievriend.”
“Ik las dat de diagnose voor alvleesklierkanker 85% te laat is en minder dan 2% kans op overleving en de test kost ook 800 dollar en was 60 jaar niet geactualiseerd dus ik dacht dat ik hier wel iets aan kon doen. De vriend die overleed gaf me een goede reden.”
“Ik had het gekke idee tijdens de biologieles om 200 professors aan te schrijven om te proberen in hun laboratorium te werken. Dat was wel leuk. Eén ervan reageerde.”

 • Waar denk je dat je interesse in de toekomst zal liggen? Is dat de diagnose van ziekten?

“Ik houd ervan om zaken te detecteren. Niet noodzakelijkerwijs in medicijnen. Ik deed bijvoorbeeld op het gebied van milieu bacteriedetectie. Ik ben begonnen met civiele techniek en ging op een gegeven moment richting biologie en milieuwetenschap en biochemistry en vervolgens biofysica en medicijnen, dus ik heb nogal een variëteit aan interesses. En daarnaast doe ik veel aan wiskunde, wiskundig onderzoek.”

 • Vind je het plezierig om in een laboratorium te werken?

“Ik vind het leuk als er mensen van mijn leeftijd zijn om mee samen te werken. Dat is leuker dan met oudere mensen omdat veel mensen die daar werkten hun eigen kinderen hadden, dus het was moeilijk om eens te zeggen laten we een filmpje pakken of iets dergelijks. In de zomer ga ik met veel mensen van mijn eigen leeftijd werken bij MIT, dus dat wordt leuk.”

 • Dus jouw interesses liggen echt op het wetenschappelijke vlak?

Ja, maar heel divers. Zo ga ik bijvoorbeeld werken aan explosie detectie en in het onderzoekslab waar ik nu werk hebben ze besloten toepassingen voor miltvuur detectie te onderzoeken. Dus ik zal een speciaal veiligheidspak aan moeten doen en een kamer binnen moeten gaan en als er één mijn pak binnenkomt ben ik dood. Dus ik zit steeds in angst dat er iets mis gaat en ik bacteriën inadem en doodga. Nogal eng. Biowapens zijn interessante beangstigende dingen. Bijvoorbeeld ebola als wapen….

 • Je bent veel in allerlei media geweest. Is dat iets wat je graag doet ?

“Het is leuk om te doen, hoewel ik me liever concentreer op wetenschap. De media zoekt eerder mij op en een enkele keer is dat de grotere media, maar niet vaak.”

 • Je hebt met je onderzoek iets voor mensen willen doen. Dat is een nobel streven. Hoe kijk je er dan tegen aan dat de Verenigde Staten nogal religieuze standpunten inneemt ten op zicht van zaken als stamceltransplantatie, abortus en homoseksualiteit?

“Laten we zeggen dat de strengreligieuze mensen mij haten omdat ik een wetenschapper ben. Ze houden er niet van dat ik met zaken als stamcellen werk. Ze houden er niet van dat ik homo ben en de democratische partij aanhang. Dus er zijn nogal wat dingen die ze niet leuk aan mijn vinden. En ik haat het dat we zo onbeholpen zijn en dat religie zijn weg heeft gevonden in het systeem en democratie wegneemt. Dus ik denk dat de Verenigde Staten verziekt is wat betreft politiek.”
“Er is een scheiding tussen kerk en staat en om een goede regering te hebben moet dat aanwezig zijn. En het wordt denk ik wel beter en in de toekomst zullen we misschien wel een goede scheiding hebben tussen kerk en staat. Maar nu is dat nog niet. Vorige week zijn er supreme court hearings geweest over een tweetal homorechten zaken in de VS, waaronder homohuwelijk. De beslissing wordt in juni verwacht.”
“Nederland en meerdere Europese landen zijn veel geciviliseerder dan de VS als het om mensenrechten gaat.”

 • Vond de farmaceutische industrie het goed dat je met deze nieuwe test bent gekomen, omdat het wellicht niet goed is voor hun omzet?

Ja, ze vinden het goed. De inkomsten zullen juist enorm stijgen. Op dit moment wordt maar een heel kleine groep mensen getest op alvleesklierkanker. De prijs is 800 dollar. Je kan bedenken dat het mogelijk is om iedereen te testen. Iedere keer als je naar de doktor gaat, als je je slecht voelt kan je testen. De test zal dus veel meer gebruikt worden dan de huidige test.

 • Zal het ook mogelijk zijn om andere ziektes te testen zoals longkanker?

“Ja. Eigenlijk uiteindelijk 40% van alle kankersoorten. De test heeft hele brede toepassingsmogelijkheden. Ook bijvoorbeeld voor derdewereldlanden om salmonella en andere virusziektes op te sporen.”

 • Wil je hierover ook gaan publiceren in wetenschappelijke tijdschriften. Op dit moment is dat nog niet gebeurt?

“Ik wil graag publiceren, maar dat wordt op dit moment om juridische (patent) redenen afgeraden.”

 • Zal de test door een farmaceutisch bedrijf worden geproduceerd?

“Ja, er zijn nu twee grote farmaceutische bedrijven kandidaat om dat te gaan doen. Zij zijn het grootst en bieden de beste voorwaarden aan.”

 • Dus er zal winst mee gemaakt worden?

“Ja, er zal een grote winst gemaakt worden, maar het gaat erom dat het zo snel mogelijk op de markt komt, want het gaat niet zo zeer om het geld maar meer om het zo snel mogelijk op de markt te brengen in de aankomende 2 tot 5 jaar.”

 • Dus jij zal hier waarschijnlijk ook geld aan verdienen en wellicht dat je dat gebruikt om nieuw onderzoek te doen?

“Ja, ik stop al het geld wat ik nu met de pilot verdien in mijn nieuwe onderneming waar ik COO van ben. Ik ben COO van een Tricorder enterprise team, dat wordt gevormd door alle middelbare schoolleerlingen. We proberen de 10 miljoen dollar prijs binnen te halen die is uitgeschreven door een fonds om een apparaat te ontwikkelen dat ziektes kan traceren via de huid.”

 • Waar ben je op dit moment de meeste tijd aan kwijt?

“De tricorder enterprise en spreken op congressen en events. Het spreken vind ik belangrijk omdat ik op die manier mijn boodschap kan overbrengen en jongeren kan stimuleren en het gebruik van online wetenschappelijke tijdschriften kan aanmoedigen. Ik zal dus op een aantal congressen spreken de komende tijd, waaronder TEDMed en Google Zeitgeist.”

 • Is dat ook iets dat je belangrijk vind, de openheid van het internet?

“Ja, voor mijn eigen onderzoek heb ik ook online bronnen gebruikt, dus ik ben een voorstander van vrije toegang tot wetenschappelijk onderzoek. Gelukkig is de Obama regering daar ook voorstander van.”

Auteur: Bareld Molenaar

Meer informatie
https://www.facebook.com/jack.andraka
http://tegenlicht.vpro.nl/nieuws/2013/april/Jack-Andraka.html
http://www.bbc.co.uk/news/magazine-19291258
http://blog.ted.com/2013/02/27/an-early-detection-test-for-pancreatic-cancer-jack-andraka-at-ted2013/

Plaats een reactie