Amerikaanse erkenning voor artikel over online gezondheidszorg

Dr. Payal Arora, universitair docent Media en Communicatie aan de Erasmus School of History, Culture and Communication, heeft de prijs voor Best Social Informatics Paper van 2010 gewonnen voor haar paper “Digital Gods: The Making of a Medical Fact for Rural Diagnostic Software”; over online medische hulp.

Mediaonderzoekster Arora wint Best Social Informatics Paper Award

Arora ontvangt de prijs van de American Society for Information Science and Technology (ASIS&T): een gerennomeerde Amerikaanse organisatie die zich bezig houdt met onderzoek naar theorieën en technologieën voor informatievoorziening- en toegankelijkheid. Arora krijgt een geldbedrag van 1000 dollar en de mogelijkheid om haar paper te presenteren op de jaarlijkse conferentie van deze organisatie; in oktober in New Orleans.

Het paper van Arora gaat over de gezondheidszorg op het platteland van India, in het bijzonder de centrale Himalaya”s. Door het tekort aan doktoren, is het voor mensen moeilijk om toegang te krijgen tot medische hulp. De laatste jaren is er een toevlucht geweest van digitale diagnostiek: via online programma”s kunnen mensen geholpen worden door niet-doktoren.

Voor haar onderzoek bekeek Arora de informatiestromen over gezondheid en medisch advies in deze “social software”. Zij concludeert dat veel van deze informatie moeilijk te categoriseren is en te vaag om goede diagnoses te kunnen stellen. Bovendien blijkt de informatie die de behandelaars geven een sociaal-culturele en politieke lading te hebben. Medische behandeling, alleen op basis van informatie blijkt volgens Arora daarmee erg problematisch.

Het volledige paper is te lezen via: www.payalarora.com/Publicationspage1.html. Op deze website is ook meer informatie te vinden over het onderzoek van Arora.

Plaats een reactie