Amerikaanse bloedbanken: ‘Voorlopig geen (ex-)ME/CVS-patiënten’

Internationaal nemen de zorgen over de bloedvoorraden toe, na de vondst van het retrovirus XMRV bij mensen met het chronisch vermoeidheids-syndroom (ME/CVS). De Amerikaanse bloedbanken hebben bekendgemaakt (ex-)patiënten voorlopig uit te sluiten van donatie. Het Nederlandse Sanquin Bloedvoorziening gaat op basis van dit nieuwe feit ‘het beleid heroverwegen’, aldus een woordvoerder vandaag tegenover ORTHO.

Afgelopen oktober presenteerden Amerikaanse onderzoekers een doorbraak in Science. In het bloed van ME/CVS-patiënten vonden ze sporen van XMRV, dat net als HIV behoort tot de humane retrovirussen. Bloedbanken in Canada, Nieuw-Zeeland en Australië troffen daarop voorzorgsmaatregelen. In deze landen worden mensen die aan ME/CVS lijden of hebben geleden sinds april uitgesloten van bloeddonatie. Amerikaanse bloedbanken verenigd in de AABB hebben vrijdag bekendgemaakt dit voorbeeld te zullen volgen.

De Amerikaanse maatregel houdt concreet in dat ten aanzien van (ex-)patiënten een actief ontmoedigingsbeleid zal worden gevoerd. Dit beleid blijft in elk geval van kracht totdat er meer duidelijkheid is over de rol van XMRV bij ME/CVS. Het AABB-besluit is voorbereid door een speciale ‘XMRV-taskforce’. In deze werkgroep hadden naast afgevaardigden van de bloedbanken, patiëntenorganisaties en XMRV-experts ook vertegenwoordigers van verschillende Amerikaans overheidsinstanties zitting zoals van de CDC, NIH en FDA.

De maatregel is een sterke aanwijzing dat de Amerikaanse overheid XMRV inmiddels bloedserieus neemt. Tegelijk groeien de zorgen over de besmettingsroutes. In het nieuwste nummer van ORTHO, dat vandaag is verschenen, wordt aannemelijk gemaakt dat XMRV ook kan worden doorgegeven via speeksel. In een recente Duitse studie is XMRV aangetroffen in luchtwegmonsters. Amerikaanse onderzoekers hebben op hun beurt infectieus XMRV weten te isoleren uit speeksel. Onderzoeksleider dr. Judy Mikovits, die is verbonden aan het Whittemore Peterson Institute (WPI) in Reno, stelt dat bij de overdracht van XMRV niet alleen moet worden gefocust op de routes die bekend zijn van HIV. Haar hypothese is dat besmetting ook mogelijk is via andere lichaamsvloeistoffen dan bloed en sperma. Het Centrum voor Infectieziektebestrijding (CIb) van het RIVM laat in een reactie weten de ontwikkelingen op de voet te volgen, maar op dit moment geen reden te zien ‘voor
bezorgdheid’.

Patiënten, professionals en de media kunnen het laatste nieuws over ME/CVS, XMRV en de besmettingsroutes volgen op www.voedingenpsyche.nl.

Plaats een reactie